U sukobima u Bengaziju 19 mrtvih

Za 24 sata u Bengaziju je poginulo 19 libijskih vojnika tokom nove ofanzive vojske koja pokušava da taj grad oslobodi od ekstremista, saopštili su zvaničnici.

Izvor: Beta/AP

Petak, 22.05.2015.

00:25

Default images
Foto: Beta, AP

Osim toga, lokalni ogranci Islamske države preuzeli su odgovornost za dva samoubilačka napada u drugom delu Libije.

U Bengaziju, general Halifa Hifter predvodi akciju kojom vojska pokušava da preokrene višemesečni zastoj i potpuno povrati drugi po veličini libijski grad.

Njegova ofanziva je usmerena na jedno uporište ekstremista koje su avioni zvanične vojske bombardovali u četvrtak ujutro, rekao je vojni zvaničnik.

Kod grada Misratei, na zapadu, gde su najmoćnije milicije koje kontrolišu i Tripoli, bombaš-samoubica je automobilom napao kontrolni punkt i ubio jednog vojnika, a ranio trojicu.

Ogranak Islamske države u Libiji je u kratkom saopštenju preuzeo odgovornost za taj napad.

Kako se navodi, ID je dan ranije preuzela odgovornost i za samoubilački bombaški napad u blizini centralnog grada Sirta, jednog od svojih uporišta, gde je bombaš takođe na kontrolnom punktu ubio jednog vojnika.

Skoro četiri godine od svrgavanja libijskog vođe Moamera Gadafija, Libija je u potpunom haosu. Podela je između parlamenta i slabe vlade koja je primorana da se iz Tripolija preseli u gradove Tobruk i Baida na krajnjem istoku i rivalske vlade i parlamenta u Tripoliju koje su instalirale islamističke milicije koje kontrolišu glavni grad.

Previranja su omogućila jačanje jednog ogranka Islamske države, koji kontroliše najmanje dva grada duž obale. Opšta nestabilnost snažno utiče na naftnu industriju kojja je od vitalnog značaja za Libiju.

Proizvodnja nafte je procenjena na 430.000 barela dnevno, dok je 2010. godine, pre prevrata, bila 1,6 miliona.

Parlament islamista u Tripoliju je u sredu najavio ukidanje svih subvencija za gorivo i hranu, umesto kojih će građani dobijati po 50 libijskih dinara (33 evra) u gotovini mesečno.

Po izveštaju revizorske agencije Vlade 2014. godine je za subvencije potrošeno 8,4 milijarde evra što je više od trećine državnog budžeta. Ipak, nije jasno kako će vlasti iz Tripoliha sprovesti novu politiku u velikom delu Libije koji nije pod njihovom kontrolom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: