"Butros Gali protiv prodaje Mamule"

Crna Gora pokušava komercijalizovati ostrvce Mamulu na ulazu u Boku kotorsku, čemu se protive meštani i grupa svetskih uglednika, piše “Slobodna Dalmacija”.

Izvor: B92

Petak, 22.05.2015.

22:22

Default images
Foto: Thinkstock

“Naš južni sused ima četiri ostrvčića od kojih su ‘poslovno sposobna’ dva - Sveti Nikola kod Budve i Mamula na ulazu u Kotorski zaliv, dok su preostala dva ostrvčića spomenici Sveti Đorđe i Gospa od Škrpjela”, navodi se na početku teksta u hrvatskom listu.

Oni ističu da je Sveti Nikola koncesijom je svojevremeno pripao Stanku Subotiću Canetu, “saradniku i prijatelju Mila Đukanovića", dok je Mamula, ili kako je još zovu - Lastavica, s tvrđavom istog imena pred realizacijom ozbiljnog poslovnog aranžmana kojim bi se taj komadić kopna s tvrđavom i zatvorom pretvorio u luksuzni hotel kockarnicu s pristaništem i helidromom.

“Taj je plan daleko odmakao. Na konkurs raspisan krajem 2013. godine ponude su dostavili egipatsko-švajcarska kompanija Orascom Development i Vos Investment iz Holandije. Pobedio je Orascom Development koji je za koncesiju od 49 godina, ponudio 1,5 evra po metru kvadratnom za zakup zemljišta i 0,9 evra za zakup lokalnog akvarijuma, što je 50 posto više od minimalno traženog iznosa”, navodi “Slobodna Dalmacija”.

Kako se ističe, projekat je vredan 15 milijuna evra, njime se otvara do 200 radnih mesta, a ukupni prihodi za prvih deset godina predviđaju se u visini do desetak miliona evra.

“Devedeset posto pripada Orascomu, deset posto vladi Crne Gore. Nastupajući u ime investitora, Egipćanin Samih Saviris rekao je crnogorskim medijima da je to početak investicija u Boki i najavio da će nakon Mamule krenuti s investicijama na Luštici, rtu preko puta Mamule koji je decenijama bio poznat kao jaka utvrda jugoslavenske mornarice”, navodi se u tekstu.

Međutim, kako ističu, u Crnoj Gori ima dosta reakcija na projekt, posebno od lokalnog stanovništva koje Lastavicu i Mamulu doživljava kao baštinu.

“Osim spomeničke vrednosti stara zidina generacije Bokelja podseća na zatvorske dane koje su neki od njih proveli na tom crnogorskom mini Alkatrazu”, navodi “Slobodna Dalmacija”.

“No, crnogorske vlasti, odnosno predsednika Skuštine Crne Gore Ranka Krivokapića, usred postupka iznenadilo je pismo koje mu je prie koji dan uputio skup svetskih uglednika koji traže da se projekt hitno zamrzne”, dodaje se u tekstu.

Potpisnici su bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Butros Butros Gali, bivši generalni direktor UNESCO-a Federico Major, bivši predsednik Saveta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) Ašok Kosla, predsednik Emeritus Inter Pres Servisa Roberto Savio i glavni sekretar UN-ove Konferencije o čovekovoj okolini Moris Strong.

“Mi smatramo da je tvrđava Mamula istorijski spomenik burne prošlosti ratova i sukoba na ovim prostorima. Ova tvrđava je jedinstven objekt na svijetu, narodno, kulturno, arhitektonsko i prirodno bogatstvo Crne Gore, i deo zajedničke kulturne baštine čovečanstva”, navode uglednici.

Oni predlažu Krivokapiću kao predsedniku Skupštine, jer procedura izglasavanja mora proći kroz skuštinsku proceduru, da se odluka odloži, a u međuvremenu razmisli o nekomercijalnom korištenju otočića.

Predlažu i da se na tom mestu osnuje javna institucija ili fondacija posvećena ciljevima mira, razvoja i međunarodne saradnje.

“Kao višenamenska ustanova, adaptirana tvrđava bi se mogla koristiti za susrete svetskih lidera na najvišem nivou, okupljanje u svrhu mirovnih inicijativa, održavanje kulturnih događanja najvišeg ranga”.

Kako kažu, u savremenom svetu oseća se potreba za mestom koje bi se vrlo brzo ustanovilo kao simbol mira i saradnje od čega bi i Crna Gora imala koristi.

Odgovora s crnogorske strane još nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: