"Hitno zaustaviti fenomen nasilja"

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks pozvao je vlasti u Srbiji da hitno donesu mere za zaustavljanje nasilja nad ženama.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.05.2015.

23:54

Default images
Protest zbog nasilja nad ženama u centru Beograda. Foto: Tanjug

“Ovaj fenomen se mora hitno zaustaviti”, naveo je Muižnieks u saopštenju za medije, podsećajući da je od početka godine ubijeno devetnaest žena, što je gotovo ravno broju žrtava porodičnog nasilja u celoj prošloj godini.

Muižniaks je rekao daje hitna sednica Skupštine Srbije posvećena nasilju nad ženama ”dobar prvi korak”, ali da bi svi ostali organi, pravosudni i izvršni, trebalo da donesu konkretne mere da se to zaustavi.

“Eliminacija ove pošasti mora biti prioritet za sve nas”, poručio je komesar i najavio da će u godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u Srbiji koji upravo završava predložiti niz mera za zaštitu žena od nasilja.

Pročitajte još: Potpredsednica Vlade i predsednika tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da celo društvo mora da se bori protiv nasilja nad ženam.

Osim toga, u centru Beograda juče je održan protest predstavnice Autonomnog ženskog centra koje su se okupile na Trgu Republike kako bi ćutanjem, obučene u crno, podsetile na žene žrtve porodičnog nasilja.

One zahtevaju sistemski odgovor države koja, kako tvrde, ne čini dovoljno da ubistva žena budu zaustavljena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: