Mediji da vode računa o privatnosti

Medije bi morali da pri izveštavanju o životu građana, čak i kada je reč o javnim ličnostima, povedu mnogo više pažnje o privatnosti i elementarnoj taktičnosti.

Izvor: B92

Petak, 22.05.2015.

15:21

Default images

Ovo su u zajedničkom apelu naveli Zaštitnik građana Saša Janković i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić.

Kako se navodi u saopštenju Zaštitnika građana, način na koji je u javnosti plasirana vest o odlasku glumca Dragana Nikolića u bolnicu "ne samo da je protivan obavezi čuvanja tajnosti podataka o zdravstvenom stanju, već je naneo nepotrebno i neprimereno uznemirenje njegovoj porodici, koja se obratila zaštitniku i povereniku".

Janković i Šabić su podsetili na obavezu svih zaposlenih u zdravstvenim institucijama da zaštite pravo na privatnost pacijenta i porodice.

Istovremeno, iako ni jedan, ni drugi organ nemaju kontrolna ovlašćenja prema medijima, zaštitnik i poverenik apelovali su na medije da zarad tiraža i senzacionalizma ne žrtvuju dostojanstvo i taktičnost prema ljudima, koji, čak i kada su javne ličnosti "imaju pravo da u određenim situacijama budu ostavljeni na miru".

Dva nezavisna kontrolna organa podsetili su i da kodeks novinarske profesije striktno propisuje poštovanje ljudskog dostojanstva i pažljiv i profesionalan, odgovoran odnos prema ljudima.

"Odgovorno bi trebalo da se ponašaju i građani koji na društvenim mrežama prenose različite informacije, uključujući i one sa potencijalno uznemirujućim sadržajem.

Poštovanje dostojanstva ličnosti nije samo obaveza koja proizlazi iz kodeksa neke profesije, nego i opšte načelo svakog društva koje poštuje prava građana", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: