"Kubanski lekovi istorijska šansa"

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će za dve do tri nedelje biti poznati detalji o mogućnosti korišćenja kubanskih lekova i vakcina u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 22.05.2015.

13:13

Default images
Foto: Beta/Arhiva

Lončar je novinarima rekao da se radi o vakcini za karcinom pluća i o leku za takozvano dijabetičarsko stopalo.

"Postoje procedure koje moramo da ispoštujemo da bi se lek našao na našem tržištu", rekao je Lončar i dodao da ti lekovi daju odlične rezultate.

Kako je rekao, cilj je da se ti lekovi nađu na domaćem tržištu, a kasnije možda i da počnu da se proizvode kod nas.

"Naš cilj je da napravimo zajedno nešto novo i da budemo konkurentni na evropskom i svetskom tržištu. Ovo je istorijska šansa koju treba da iskoristimo", rekao je ministar zdravlja.

Lončar je objasnio da se vakcina za karcinom pluća dobija ukoliko kod obolelog u toku terapije karcinom prestane da raste.

Na pitanje novinara da li bi institut "Torlak" mogao da proizvodi tu vakcinu, Lončar je rekao da je realnije da se prvo vakcina nađe na našem tržištu, a da će nakon toga videti ko će i kada početi da je proizvodi.

"Svaka saradnja sa stranim partnerom koja je obostrano kosrisna za Institut Torlak znači mnogo, znaci unapređenje njegove proizvodnje, povećanje obima poslovanja i može doprineti očuvanju i unapređenju nacionalnog proizvođača vakcina i shodno tome njegov povratak na svetsko tržište i mesto koje mu pripada", kaže Vera Stoiljković, direktorka Torlaka.

O vakcinama sa Kube u Srbiji se pričalo još 2012. godine. Tada je postojala i inicijativa bivše ministarke zdravlja, ali zbog mnogih procedura, ideja ipak nije realizovana, a pacijenti do ovih lekova dolaze uglavnom ilegalnim putem.

"Ovde se radi zapravo o imunološkom leku i zaista je izuzetno značajno da osobe koje boluju od određenih vrsta karcinoma ne obezbeđuju na taj način koji ne garantuje bezbednost leka. Transport je dug, pakovanja su tanka i često je pitanje šta pacijet uopšte koristi. Način plaćanja je poptuno ilegalan, dakle masa pravnih, etičkih problema kompromituje dejstvo leka. Mislim da je ministar napravio izuzetno značajan korak ako se ovaj posao bude priveo kraju", navodi Slavica Đukić Dejanović.

Za sada se ove vakcine ispituju i u Španiji, Americi, a u pripremi je i vakcina protiv raka pankreasa koji se smatra jednim od najsmrtonosnijih kancera.

"Briga o bolesnoj deci je prioritet"

Foto: Tanjug
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišao je rekonstruisano odeljenje hematoonkologije u Institutu za zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić", gde je poručio da je briga o bolesnoj deci prioritet Ministarstva.

U rekonstrukciju tog odeljenja u kojem se leče mališani oboleli od lukemije, lincoma i imunodifencijencije, Ministarstvo zdravlja uložilo je sedam i po milina dinara.

"Ovde su sada stvoreni uslovi kojih niko ne treba da se postidi", rekao je Lončar i dodao da su mu roditelji obolele dece preneli da su zadovoljni uslovima.

Ministrastvo će, kako je rekao, nastaviti da radi više i bolje kako bi uslovi u bolnicama širom Srbije bili onakvi kakvi su danas uslovi u Institutu.

Vršilac dužnosti direktora Insituta Radoje Simić precizirao je da su izvršeni radovi na električnim instalacijama, vodovodnoj i kanalizacionj mreži, kao i da je donirana nova oprema.

On je zahvalio Ministarstvu zdravlja na uloženim sredstvima kao i drugim donatorima koji su pomogli rekonstrukciju tog odeljenja.

Simić je povodom donacije od milion dolara koju je tom Institutu testamentom ostavila porodica Trifunović iz Kanade rekao da će ta sredstva biti uložena u rekonstrukciju još tri odeljenja i laboratorije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: