Jusufspahić:Žalićemo se u Strazburu

Zamenik reis ul uleme Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić najavio je mogućnost da se ta zajednica obrati Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.05.2015.

12:50

Default images
Foto: Beta/Arhiva

Razlog je tome je što je Upravni sud osporio pravo njenog upisa u Registar verskih zajednica.

U izjavi za Tanjug Jusufspahić, koji je i muftija srbijanski, tvrdi da je reč o političkoj odluci.

"To je nepravda prema Islamskoj zajednci. Prvi smo, i za sada jedini tražili i pripremili svu dokumentaciju za upis i ovo je jedna od političkih odluka koje se upliću u sudstvo", naveo je Jusufspahić.

Svi muslimani, kao građani Srbije, imaju pravo na versku zajednicu koja ne bi bila podređena ni nadređena islamskim zajednicama susednih zemalja, ukazao je Jusufspahić.

"Borićemo se dalje, mi smo tu, nas ima, ne mogu nas obespravljivati. Zašto bi to bila zajednica bošnjačkih muslimana i u Srbiji kad to može da bude zajednica svih muslimana Srbije, to je ono što je smisao vere", rekao je Jusufspahić.

Reč je o borbi za prava svih muslimana koji žive u Srbiji, istakao je muftija i dodao da će odluku o obraćanju sudu u Strazburu doneti nakon razgovora u okviru IZS.

"To je borba za naša prava, mi imamo prava na vlasništvo nad vakufom (imovinom IZS), kao što imamo pravo da ovde živimo. Sve ovo do sada je bilo jedno veliko zamešeteljstvo u kome nismo učestvovali", kaže muftija srbijanski.

Odluku Upravnog suda smatra političkom i doživljava je kao indirektnu poruku da IZS osnuje političku partiju.

"Onda bi nas možda 'koalicioni partneri' gledali kao nekoga ko može da im donese pobedu na izborima. Možda je to moneta, ali nije to naš put", istakao je Jusufspahić.

O tome da li će aktuelni reis ul ulema Adem Zilkić ostati vrhovni poglavar IZS ili će ga na toj poziciji zameniti neko drugi, Jusufspahić kaže da o kandidatima rasparava traje, a da će izbori biti u što skorije vreme.

Tačan datum nije određen, a Zilkić nije jedini kandidat za vrhovnog poglavara, naveo je on.

Smatra da bi na čelnu poziciju IZS trebalo da dođe neko mlađi i od njega i od Zilkića, iako obojica imaju pravo na po još jedan mandat.

"I ja sam istrošen, vreme je za nove snage. Možda ovo neko drugi sada može bolje da vodi, uz našu pomoć jer mi ne idemo nigde. Kako govorim o sebi tako govorim i o Zilkiću. To bi bilo jedno dobro osveženje", rekao je Jusufspahić.

Na pitanje da li će biti prvi ambasador Srbije u Saudijskoj Arabiji, Jusufspahić kaže da nema ništa protiv, "ako može da služi na toj poziciji u građenju odnosa dveju država.

"To je zemlja ka kojoj se mi muslimani okrećemo, kao prostoru gde se nalaze Meka i Kaba i to bi bila jedna značajna obaveza", rekao je Jusufspahić ističući da je razgovora o tome bilo početkom godine, ali da se za sada "ništa značajno po tom pitanju nije desilo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: