Sa Rusima dve vežbe, sa NATO pet

Pripadnici Vojske Srbije će ove godine izvesti dve zajedničke vežbe sa Oružanim snagama Ruske Federacije, a pet vežbi u okviru saradnje sa NATO.

Izvor: Beta

Petak, 22.05.2015.

12:16

Default images
Foto: Tanjug/Arhiva

Portparol Ministastva odbrane i VS Jovan Krivokapić rekao je novinarima i da je u okviru saradnje sa Evropskom komandom Oružanih snaga SAD ove godine planirano šest većih vežbi.

Krivokapić je precizirao da će sa OS Ruske Federacije dve vežbe biti izvedene u toj zemlji i to zajednička taktička vežba pripadnika Specijalne brigade i vazdušno desantnih jedinica, kao i taktička vežba vazduhoplovstava.

"Sa kolegama iz Mađarske i Rumunije ove godine planirali smo četiri veće vežbe, a krajem maja na poligonu Ravnjak u Kruševcu održaće se međunarodna vežba Balkanski odgovor", rekao je on.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini planirano je više od 250 različitih vrsta vežbi na nacionalnom nivou, kao i više od 20 multinacionalnih vežbi.

"Veliki broj vežbi i rezultati koje na njima ostvarujemo potvrđuje da je u VS uspostavljen i funkciniše savremen sistem obuke", rekao je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, taj način obuke odgovara, pre svega, potrebama domaćeg sistema odbrane ali i zahtevima i izazovima s kojima se susreću naši mirovnjaci angažovani u mirovnim misijama pod otkriljem UN i EU.

Na Tisi kod Titela danas je završena višednavna vežba Plavi udar 2015. koju su izveli pripadnici Rečne flotile VS.

Tokom vežbe sa tri minolovca i tri rečna desantna čamca gađani su ciljevi na vodi i kopnu po scenariju vežbe koji je podrazumevao podršku jedinicama Kopnene vojske.

Novinarske ekipe koje su tok vežbe pratile sa komandnog broda "Kozara" uverile su se u veliki broj pogodaka u improvizovane ciljeve, kao i u dobar i sinhronizovan rad pripadnika Rečne flotile na brodovima.

Komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić kaže da su ovakve vežbe veoma zahtevne s obzirom na to da se izvode na uskom plovnom toku.

Prema njegovim rečima, potrebno je veliko umeće kako bi sa minolovaca i rečnih patrolnih čamaca bila izvedena precizna vatra po ciljevima.

Andrić je ocenio da je vežba uspešno izvedena, dodavši da su prethodnih dana sprovedene i druge aktivnosti poput pretrage rečnog korita od mina, uvežbavanja dejstva minolovaca...

Pripadnici Rečne flotile su 18. maja počeli sa realizacijom taktičke vežbe sa bojevim gađanjem koja je izvedena po planu redovne godišnje obuke.

Cilj vežbe bio je da se prezentuje unapređenje obučenosti komande Rečne flotile u planiranju, pripremi i izvođenju vežbe te jedinice Vojske Srbije.

Tokom vežbe uspešno je izvedeno i niz drugih aktivnosti poput maskiranja brodova i postavljanja brodskih zaseda, spasavanja ranjenika iz vode, protivminska dejstva protiv plutajućih rečnih mina, odbrana objekta...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: