"Nisam upoznat sa platformom"

Šef Delegacije EU Majkl Davenport rekao je da nije upoznat sa platformom predsednika Srbije Tomislava Nikolića o Kosovu i da je o tome čitao iz medija.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.05.2015.

15:14

Default images
Foto: Tanjug

On je rekao da je "bitno da se nastavlja dijalog izmedju Beograda i Prištine".

"Došlo je do napretka na tom putu normalizacije odnosa i nedavno je došlo do napretka u dijalogu o pravosudju i sada je reč o punoj implementaciji svih tih obaveza ne samo sa srpske strane, već i od strane Prištine", rekao je Davenport novinarima tokom Sajma projekata EU u Nišu.

On je napomenuo da posle implementacije dogovorenog treba da nastavimo da pričamo o drugim temama.

Devenport je rekao da očekuju da prva poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU budu otvorena do kraja ove godine.

Reč je o poglavljima 23 i 24, o vladavini prava, o pravu i bezbednosti i od Vlade Srbije očekuju se dva akciona plana koja treba da odgovaraju našim očekivanjima, kazao je Davenport.

On je napomenuo da će biti još kontakata izmedju Evropske komisije i Vlade Srbije i da sam termin otvaranja poglavlja zavisi od pripreme tih dokumenata.

Davenport je rekao da će EU podržavati Srbiju na putu ka članstvu i da će svake godine podržavati projekte sa iznosom od 200 miliona evra do 2020. godine.

On je podsetio da je premijer (Aleksandar) Vučić rekao da bi Srbija do 2018. trebalo da bude spremna za članstvo i da bi mogla do 2020. da postane član EU.

Davenport je rekao da su oni posvećeni Srbiji, da su posvećeni proširenju EU uključujući sve zemlje regiona.

"Posvećeni smo daljem napretku Srbije na putu ka članstvu u EU", kazao je Davenport i podsetio da su prošle godine otvoreni pregovori i da je završen pregled svih oblasti kojima se treba baviti u pregovorima, a sada želimo da dodje do otvaranja prvih poglavlja.

Davenport je prisustvovao otvaranju Sajma projekata EU ( "EU i Srbija na delu") podsetivši da je EU najveći donator i da je od 2000. godine izdvojila za projekte u različitim oblastima oko tri milijarde evra.

Na sajmu je predstavljeno oko 30 projekata iz 12 sektora na osam štandova i ovo je drugi sajam koji se u Srbiji održava posle takvog održanog u Beogradu.

Učesnike sajma su pozdravili pomoćnik direktora Kancelarije za evropske integracije Sanda Šimić i zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković.

Davenport će tokom posete Nišu obići Univerzitetsku biblioteku "Nikola Tesla" gde se sprovodi projekat koji finansira EU, razgovaraće sa studentima i prisutvovaće otvaranju Festivala evropskog filma u Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: