"Sledeće nedelje o ZSO, most tema?"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić navodi da se u Briselu neformalno mogao čuti i zahtev da jedna od budućih tema bude i glavni ibarski most u ovom gradu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.05.2015.

19:18

Default images
Foto: Beta, AP

Na tom mostu nalazi se takozvani "Park mira" koji su Srbi tu postavili pre skoro godinu dana, nakon što je odatle uklonjena barikada.

Dok je za Srbe to "Park mira", Albanci ga vide kao barikadu i nazivaju ga "Parkom sramote", zbog čega traže njegovo uklanjanje.

"Postoji nastojanje i da se otvore diskusije o drugim temama, po pitanju energetike koje nije završeno, pominjano je pitanje mosta u Kosovskoj Mitrovici, ali više na hodnicima i u prolazu, dakle zvanično nije pominjana ta tema, ali se na hodnicima moglo čuti da se želi organizovanje jednog sastanka i sa ovom temom", rekao je Đurić.

On je u Kosovskoj Mitrovici istovremeno najavio da će 29. maja u Beogradu biti održana važna konferencija, odnosno skup u organiziciji Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju o ekonomskom razvoju srpskih sredina na KiM.

Osim toga, Đurić je rekao da na tom skupu učešće treba da uzmu najvažniji ministri iz Vlade Srbije i zvaničnici koji su u Vladi zaduženi za ekonomiju.

Đurić danas u Kosovskoj Mitrovici razgovara s predsednicima četiri opštine sa severa Kosova, predsednicima privremenih opštinskih organa, predstavnikom Civilne zaštite i kosovskim ministrom za lokalnu samoupravu Ljubomirom Marićem.

Direktor Kancelarije za KiM pozvao je sagovornike da svojim prisustvom i aktivnim učešćem daju doprinos na skupu koji će za nedelju dana biti održan u Beogradu.

"Sledeće nedelje o ZSO?"

Osim toga, Đurić je naveo da bi predstavnici EU sledeće nedelje mogli da sazovu sastanak na temu formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

Đurić je na sastanku s političkim predstavnicima Srba sa severa Kosova rekao da su dobili prve ozbiljnije signale iz EU da bi sledeće nedelje EU mogla da sazove sastanak na temu ZSO, što je prokomentarisao kao veoma dobar signal.

"Mi treba da insistiramo da u tim razgovorima uzmu učešća ne samo predstavnici Vlade, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, nego i neposredno predstavnici Srba sa KiM. Očekujem da podržite taj predlog i inicijativu, da to bude naša zajednička inicijativa koju ćemo uputiti pre svega predstavnicima EU", naveo je on.

Đurić je naglasio da misli da ne može da se razgovara o tako značajnoj temi kao što je ZSO bez direktnog učešća legitimno izabranih Srba sa KiM.

"Naš zahtev je da u razgovorima o ZSO učestvuju legalno i legitimno izabrani predstavnici srpskog naroda sa KiM. Mislimo da tu diskusiju učešće Srba sa KiM može da učini sadržajnijom i konstruktivnijom", poručio je Đurić.

Đurić ih je na samom početku sastanka koji je bio otvoren za javnost informisao o trodnevnim razgovorima delegacija Beograda i Prištine u Briselu o telekomunikacijama i osiguranju vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: