Peticija za oslobađanje Srba

Međunarodna elektronska peticija za oslobađanje lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i ostalih Srba na KiM pokrenuta je pre nekoliko dana.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2015.

12:59

Default images

Nakon prikupljanja potpisa biće prosleđena visokoj predstavnici EU za spoljnju politiku I bezbednost Federiki Mogerini.

Zamenik predsednika GI SDP Ksenija Božović izjavila je da je GI SDP podržala ovu peticiju i da svi građani koji žele da je podrže, mogu to uraditi i u prostorijama SDP u Kosovskoj Mitrovici.

Vi znate da je već organizovano potpisivanje jedne peticije i tom prilikom je prikupljeno 17 hiljada potpisa. I ovu peticiju je za veoma kratak period potpisao veliki broj ljudi, preko 2 hiljade. Pozivamo sve građane koji žele da podrže tu peticiju mogu doći u kancelariju GI SDP i mi ćemo im pomoći, s obzirom na to da se radi elektronskim putem, kazala je Božovićeva Tanjugu.

Link za potpisivanje peticije nalazi se na Fejsbuk stranici GI SDP.

Bošovićeva je dodala da će advokati verovatno ponovo sudu uputiti zahtev da se Oliver Ivanović brani sa slobode.

Peticija pod nazivom “Oslobodite Olivera Ivanovića i sve srpske političke zatvorenike na Kosovu” pokrenuta je pre nekoliko dana od strane Međunarodnog kolektiva za povratak Kosova I vladavinu prava i oslobađanje svih srpskih političkih zatvorenika.

U tekstu peticije se između ostalog navodi da je Ivanović od 27. januara 2014. godine nepravedno zatvoren u zatvoru EULEX-a i iznenada optužen za ratne zločine 15 godina nakon navodnih činjenica, te da je njegovo suđenje sve više političko suđenje u kojem albanski političari traže da se Ivanović eliminiše sa političke scene jer je on jedan od najuglednijih i najuticajnijih pripadnika srpske zajednice.

Peticiju su između ostalih potpisali francuski pukovnik Žak Ogar, bivši pripadnik Kfora i autor knjige “Evropa je umrla u Prištini i Slobodan Despot, književnik i publicista.

Slučaj Ivanovića obuhvaćen je jedinstvenom optušnicom, kojom su istovremeno optužena još četvorica Srba od kojih se trojica sada brane sa slobode - Ilija I Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović, dok se Oliver Ivanović i penzionisani pukovnik MUP-a Srbije Dragoljub Delibašić i dalje nalaze u pritvoru.

Aleksandru Lazoviću i Nebojši Vujačiću koji se terete za ubistvo i pokušaj ubistva 2000. godine u Mitrovici u utorak je ukinut pritvor i oni se brane sa slobode.

Oliver Ivanović je optužen da je počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine.

I ostaloj četvorici Srba optužnicom prete višegodišnje kazne zatvora ako na sudu budu potvrđeni navodi optužnice za ubistvo i pokušaj ubistva.

Sva petorica optuženih Srba, kojima je suđenje počelo 18. decembra 2014. godine, izjasnili su se ranije da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: