"Za MKD presudni spoljni faktori"

Za razvoj krize u Makedoniji biće verovatno presudni spoljni faktori, navodi šef briselske kancelarije nemačke fondacije "Nauka i politika", Dušan Reljić.

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.05.2015.

19:00

Default images
Foto: Beta, AP

Osim toga, Reljić je naveo da tamo i dalje postoji ravnoteža snaga dveju političkih opcija, a kao presudne spoljne faktore istakao je “SAD, EU, okolne države i pre svega Albaniju”.

"Imao sam utisak da većina učesnika u raspravi na skupu u Briselu ne očekuje povećanje nasilja, da ne veruje da može da dođe do ponovnog izbijanja albansko-makedonskog oružanog sukoba, ali i da sumnja da će doći do brzog raspleta krize. Svakako, iskazana su i očekivanja da Evropska unija mora više da se angažuje na licu mesta da stvari ne bi krenule haotičnim tokom", izjavio je Reljić u intervjuu za Dojče vele.

Prema njegovim rečima, poslednje demonstracije u Makedoniji, a naročito opozicione, pokazale su da Makedonija nije toliko duboko podeljena po etničkim linijama.

"Mislim da je prerano za procenu da li masovne demonstracije opozicije mogu da stvore toliki pritisak javnosti koji može da utiče na političku elitu, posebno na Albance, da izađu iz vladajuće koalicije. To će, nažalost, ponovo zavisiti od spoljnih činilaca, odnosno od toga u kojoj će meri SAD, Evropska unija i okolne države, pre svega Albanija, imati uticaja na igrače u Skoplju", ocenio je Reljić.

On je rekao da se stiče utisak da unutar Makedonije i dalje postoji ravnoteža snaga dveju političkih opcija koju mogu da promene albanske političke partije, odnosno da obore vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: