F-16 preleće Zagreb zbog "Oluje"?

Vojna parada povodom 20-godišnjice “Oluje” trebalo bi da pokaže čime raspolažu hrvatske Oružane snage, kao i njihovu snagu i moć, ističu hrvatski mediji.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2015.

17:17

Default images
Foto: Thinkstock

“Jutarnji list” je naveo da bi na paradi 4. avgusta trebalo da učestvuje oko 3.000 pripadnika vojske, civilne zaštite i policije, kao i ratnih veterana. Osim toga, biće prikazano između 200 i 300 raznovrsnih vozila, kao i tridesetak aviona, među kojima i borbeni avioni MiG-21, transportni helikopteri, a nastupila bi i elitna akrobatska grupa "Krila Oluje".

Moguć je i dolazak nekoliko američkih borbenih aviona F16 i helikoptera "blekhok", kao i čeških aviona "gripen", koji bi preleteli Zagreb.

U Bračkom kanalu bi plovilo pet ili šest vojnih brodova, što bi se prikazivalo putem video-bima na paradi u Zagrebu, navodi zagrebački dnevnik na portalu.

Procenjuje se da bi troškovi vojnog mimohoda mogli da iznose između deset i 16 miliona kuna (1,3 - 2,1 miliona evra).

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer Zoran Milanović postigli su u sredu kompromis oko proslave 20-godišnjice “Oluje”, tako što će se ona obeležavati dva dana – vojnim mimohodom 4. avgusta u Zagrebu i centralnom proslavom 5. avgusta u Kninu.

Takva odluka saopštena je posle sednice Državnog odbora za obeležavanje Dana pobede i domovinske zahvalnosti i 20-godišnjice “Oluje” u čijem radu su, uz predstavnike državnog i vojnog vrha, učestvovala i četiri penzionisana generala učesnika Oluje - Ante Gotovina, Mladen Markač, Petar Stipetić i Marijan Mareković.
Odbor je formirala Vlada, pošto nije bilo saglasnosti o mestu i načinu proslave “Oluje”, odnosno zbog nesuglasica premijera Zorana Milanovića i predsednice države o tome treba li uz svečanost u Kninu održati i vojnu paradu u Zagrebu. Premijer se zalagao da se proslava u Kninu i vojna parada u Zagrebu održe istog dana, 5. avgusta, dok je predsednica bila za razdavajanje ta dva događaja.

Iako se predsednica prvobitno saglasila s vladinom idejom, promenila je stav posle oštrih kritika iz Hrvatske demokratske zajednice i dela branitelja, a zatim je predlagala da se vojna parada održi u maju iduće godine.

Predsednica i premijer dolaze iz suprotstavljenih političkih opcija – Grabar Kitarovićeva iz Hrvatske demokratske zajednice, a Milanović iz Socijaldemokratske partije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: