"Za događaje u MKD odgovorna i EU"

Sadašnja bezbednosna i politička situacija u Makedoniji posledica je dugog odlaganja početka pregovora o pridruženju te države EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2015.

00:32

Default images
Foto: Beta/AP

To su ocenili poslanici Evropskog parlamenta Arno Denžan i Eduard Kukan.

Francuski poslanik Denžan, koji je stručnjak za Balkan, rekao je u Strazburu da se Makedonija ne suočava sa bezbednosnim, već sa političkim problemom, izvestila je MIA.

Vreme je da određeni broj evropskih i neevropskih zemalja preuzme odgovornost za situaciju u Makedoniji, istakao je francuski poslanik tokom debate u Evropskom parlamentu na temu "Kriza i politička situacija u Makedoniji".

"Makedonija je kandidat za članstvo u EU od 2005. Deset godina kasnije, pregovori još nisu otvoreni, iako je to već trebalo da se dogodi. Izazovi sa kojima se suočavamo u Makedoniji uglavnom proističku iz ovog problema", naveo je Denžan.

Denžan odbacuje sve nedavne teorije zavere oko Makedonije.

"Ne mogu više da slušam o velikim teorijama zavere koje vezuju krizu u Makedoniji sa konfrontacijom Istok-Zapad, konfrontacijom SAD-Rusija ili sa etničkim tenzijama između Albanaca i Makedonaca", kazao je Denžan, ističući da se "Makedonija suočava sa problemima političke prirode".

Poslanik EP Kukan, takođe, veruje da EU snosi odgovornost za nedavna dešavanja u Makedoniji.

"Ne može da bude korisno za državu koja je kandidat osam, devet godina da joj govore iste stvari iznova i iznova, ali različitim rečima u godišnjim izveštajima. To nije korisno za vladajuću političku elitu u Makedoniju i to nije razlog za entuzijazam", istakao je Kukan.

Slovački poslanik je rekao da napad u Kumanovu samo ističe potrebu da se problem reši otvaranjem pregovora sa EU.

"Tragični događaji u Kumanovu samo naglašavaju potrebu za Evropu da reši ova pitanja, tj. da ih tretira ozbiljnije ukoliko ne može da ih reši. Evropa je ozbiljno odgovorna u vezi ovog pitanja", naveo je Kukan.

Makedonski premijer Nikola Gruevski i opozicioni lider Zoran Zaev rade na pronalaženju racionalnog rešenja za sadašnju krizu, zajedno sa trojicom poslanika EP, Kukanom, Ivom Vajglom i Ričardom Hovitom, navela je makedonska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: