"Srbija je ozbiljan kandidat za EU"

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović navodi da Srbija ne traži nagradu već vrednovanje rezultata u procesu integracija.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2015.

22:55

Default images
Foto: Beta, AP

Osim toga, izvestilac Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister založio se za otvaranje prvih poglavlja tokom ove godine.

"Zajednički smo došli do toga da je Srbija ozbiljan kandidat, da je na ozbiljan način pristupila svemu onome što evropske integracije nose sa sobom kao obavezu i za mene je to najvažnija poruka. Čak važnija od toga kada će prva poglavlja biti otvorena", rekla je Joksimović za Tanjug posle panela "Srbija na putu ka EU".

Ona je istakla da je Srbija na ozbiljan način pristupila reformi društva, da sve što radi radi pre svega zbog sebe, a onda i radi ubrzanja procesa evropskih integracija.

Ministarka je podsetila da građani Srbije evropske integracije vide kao glavni strateški cilj Srbije i ukazala na podatak da 59 odsto građana u ovom trenutku podržava taj proces.

Ona je rekla da Srbija želi da bude vrednovana prema onome što je uradila.

"Ne tražimo nikakvu nagradu već vrednovanje rezultata koje ostvarujemo i napora koje ulaže ne samo vlada nego pre svega građani Srbije u susret nekoj boljoj budućnosti u okviru Evropske unije", rekla je Joksimović.

Naravno, na tom putu nije sve idealno, nije lako, dodala je ona, ukazavši da su međunarodne okolnosti nekada takve da otežavaju a nekad olakšavaju put.

"Menjaće se u idućim godinama i podrška članstvu u EU, menjaće se i okolnosti. Za nas je najvažnije da poručimo da smo ozbiljno i posvećeno na putu evropskih integracija, na putu reformi pre svega zbog našeg društva, a onda će članstvo doći kao prirodna i normalna posledica toga da postajemo moderna, uređena i funkcionalna država", zakjučila je ona.

Mekalister je rekao da je došao u Ljubljanu da još jednom naglasi da je Srbija na putu ka EU i da je vlada jasno opredeljena da uvede zemlju u Uniju.

Kako je rekao u izjavi za Tanjug, Brisel je spreman da pomogne, ali kada će Srbija postati član Evropske unije umnogome zavisi od toga kako će ona napredovati u narednim godinama.

"Verujem da posle skoro dve godine pregovaranja treba da budemo spremni da otvorimo prvo ili nekoliko prvih poglavlja tokom 2015. godine", rekao je izvestilac EP.

Napominjući da odluku o tome ne donosi Evropski parlament, već Evropski savet, Mekalister je rekao da odluka zavisi od napretka Srbije po određenim pitanjima.

Organizator panela je slovenački poslanik u EP poslanik EPP/SLS Franc Bogovič.

Joksimović boravi u dvodnevnoj poseti Sloveniji tokom koje sa slovenačkim domaćinima razgovara o evropskim integracijama Srbije i unapređenju saradnje između dve države u toj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: