"Nadrealna Nikolićeva platforma"

Predsednik platformom o KiM želi da ojača svoju poziciju, navodi analitičar Milan Nikolić, dok urednik "Danas" Zoran Panović kaže da ona kasni 30 godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2015.

21:29

Default images
Foto: B92

Na pitanje kako vidi platformu o Kosovu predsednika Tomislava Nikolića urednik lista „Danas“ Zoran Panović ističe da ta platfoma kasni 30 godina kao i da predstavlja reafirmaciju ustava iz 1974. godine.

„To više deluje kao problem na relaciji premijer-predsednik nego kao suštinski predlog. Deluje nadrealno“, naveo je Panović na početku Duela B92.

Analitičar Milan Nikolić na to postavlja pitanje - zbog čega se platforma pojavljuje baš sada?

„U tom kontekstu plaftorma sigurno ima veze sa promenom Ustava. Predsednik bi želeo, kako navode mediji, da njegova uloga u budućnosti bude jača. Prema tome, to bi bila neka vrsta kancelarskog položaja ili promena da se predsednik bira u parlamentu“, navodi Nikolić.

Prema njegovim rečima, posle svega što se desilo s Krimom znamo da o tome neće hteti da razgovaraju Albanci, kao ni glavne sile EU, ali ni Rusija.

„Zašto bi se to iznosilo, ako nije razlog nije unutrašnje prirode? Sve je to u cilju jačanja funkcije predsednika i njegovog statusa pre nego što uđe u izbore za novi mandat“, ponavlja Nikolić.

Prema rečima Zorana Panovića, realno je da Srbija ima defekt u političkom sistemu i da je mala zemlja za jakog i predsednika i premijera.

„Tačno je da Nikolić ima mala ovlašćenja u odnosu na to koliki je broj naroda koji ga bira i Vučič je tu na mala vrata uveo kancelarski sistem“, navodi Panović.

Kako ističe, Ustav moramo dovesti u korelaciju sa realnošću Srbije.

„Nažalost, Kosovo je ozbiljna stvar i veliki broj rezolucija i platformi je do sada prošlo. Ako je ovo pokušaj samo još jednog dnevnopolitičkog angažmana, onda je ovo tragično“, rekao je Panović.

Nakon toga, Milan Nikolić je naveo da ne zna čemu može da služi vraćanje čitave teme 30 godina unazad.

„Niko to neće prihvatiti, uključujući i Albance, koji su nužna strana u pregovorima. Srbija je tu loše prošla, Albanci su sve dobili, Srbi sve izgubili. Treba se boriti za naša prava, ali ne vidim da je to ovaj put.“

Prema njegovim rečima, to što je Nikolić napravio biće glatko odbijeno.

„Samim tim, platforma služi unutrašnjopolitičkoj svrsi. Dakle, predsednik želi da ojača svoju funkciju ili da u narednom periodu bude vođa nacionalnog bloka“, neveo je opet Nikolić.

Glavni urednik lista „Danas“ je nakon toga istakao da je SNS „velika partija svega i svačega“.

„Vučič već dugo tu uspeva da održi sve na okupu. Međutim, javlja se svest da se partija mora profilisati. Politički procesi dovode to toga da tu mora doći do nekog razlaza i to je dobro i za SNS i za Srbiju“, ističe Panović.

Kako navodi, SNS mora dobiti neku partiju i reći šta jesta i gde ide.

„U poslednjih mesec dana imali smo šizofrenu situaciju. Vučić pruža ruku civilnom društvu, a setimo se šta je bilo ranije. To sve govori o raspolućenosti SNS, tamo imate od rusofila do evrofanatika“, kaže on.

Prema njegovim rečima, ne mora da znači da oni treba da se zakrve prilikom razlaza, ali ističe da je to logičan sled u smislu partijske raspodele.

„Kao kada se DS podelio na snage Đinđića i Koštunice. Srbiji bi tada laknulo i to bi bilo dobro za Srbiju. U poslednjih mesec dana civilni sektor kao da je internat, pa je Vučić odlučio da im obuče odeću i da ih nahrani. Da li je to zbog posete Bajdena ili zbog nečeg drugog?“

Analitičar Milan Nikolić je na kraju istakao da EU najviše zanima Kosovo i da se stvar oko Kosova završi.

„Svesni su da su tu napravljene ozbiljne greške i da je tu Srbija oštećena. Očekivao bih od EU da su više zainteresovani za unutrašnje reforme u Srbiji, za jačanje demokratije, jačanje nezavisnih institucija... Ali kada čujete nekoga iz Nemačke ko je došao ovde, u 95 posto slučajeve se radi o Kosovu“, ističe Nikolić.

Kako navodi, Evropa je tu dosta neprincipijelna.

„Napravili su nešto i žele da se to prizna. Međutim, pet evropskih zemalja i dalje nije priznalo Kosovo i njih to kopka. Oni žele da Srbija bude ta koja će to rešiti“, zaključuje Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: