DS: SO Žitorađa - hajdučka družina

Nezakonitim oduzimanjem mandata dvojici opozicionih poslanika u Žitorađi izvršen je nezapamćeni čin političkog razbojništva, navode iz “vlade u senci” DS.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.05.2015.

19:39

Default images

Prema rečima ministra državne uprave i lokalne samouprave "vlade u senci" Saše Paunovića, reč je o dvojici odbornika opozicije, od kojih je jedan predsednik Opštinskog odbora DS u ovom mestu Božidar Ivković, a drugi odbornik Grupe građana.

"Njima oduzeti su mandati tako što je iznenada sazvana sednica Skupštine na kojoj su razrešeni članovi Opštinskog veća iz vladajuće većine, a ova dva odbornika predložena su od strane vladajuće većine za ta mesta u Opštinskom veću", rekao je Paunović.

Prema njegovim rečima, oba odbornika odbila su da prihvate nove dužnosti i da budu deo vladajuće većine, ali ih je ona ipak izabrala u Opštinsko veće.

"Pošto, po zakonu, član veća ne može biti i odbornik, na istoj sednici su im oduzeti mandati.., tako da su oni bez mandata ostali protivno svojoj volji i protivzakonito i izabrani istovremeno za članove Opštinskog veća. Da bi ovaj cirkus bio potpun, nakon pola sata sazvana je nova sednica skupštine i obojica su sada razrešena sa dužnosti članova opštinskog veća i na ta mesta su izabrani predstavnici vladajuće većine", rekao je Jovanović.

Odbornici kojima su oduzeti mandati podneće tužbe Upravnom sudu kao i krivične prijave protiv odgovornih osoba, najavio je on.

"Ovaj čin bezakonja u Skupštini opštine Žitorađa je samo nastavak urušavanja lokalnih samouprava u protekle tri godine. To je rezultat 'prekomponovanja' koje je, umesto obećane bolje saradnje sa Republikom, svuda donelo samo korupciju, bezakonje, bahatost i urušavanje svih lokalnih institucija. Novi odbornici će verovatno glasati za skupštinske odluke, koje ćez bog toga biti nezakonite što znači da SO Žitorađa više ne postoji kao institucija, i da se može smatrati jednom hajdučkom družinom, koja slobodnom voljom i silom većine donosi odluke mimo zakona i propisa", naveo je u saopštenju Paunović.

On je pozvao nadležne organe da "hitno" reaguju i obezbede funkcionisanje pravne države u Žitorađi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: