Sulejmanu Ugljaninu prete smrću

SDA Sandžaka podnela je krivične prijave zbog pretećih poruka upućenih predsedniku SDA Sandžaka i manjinskog poslaničkog kluba u skupštini Sulejmanu Ugljaninu.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2015.

14:33

Default images
Foto: Beta, arhiva

Ove pretnje upućene Sulejmanu Ugljaninu su samo rezultat višedecenijskog ćutanja državnih organa na zločine počinjene nad Bošnjacima i njihovim legitimnim predstavnicima, navodi se u saopštenju SDA Sandžaka.

Stranka podseća da već punih šest godina nije rešen slučaj pokušaja ubistva Sulejmana Ugljanina unutar službenih prostorija SDA Sandžaka. Zabrinjava nas činjenica da su se u posednje vreme čak i zvanični državni organi aktivno uključili u zataškavanje zločina počinjenih nad Bošnjacima i njihovim legitimnim političkim predstavnicima.

Navode da je ovo dokaz da je rehabilitacija Draže Mihailovića ohrabrila nacional-šoviniste da upućuju ovako direktne pretnje legitimnim političkim predstavnicima Bošnjaka i bošnjačkom narodu uopšte.

"Opasne pretnje i drugi nacionalističko-šovinistički sadržaji koji su sada pojačani zahtevaju hitan odgovor državnih organa i međunarodne zajednice kao bi Bošnjacima i njihovim legitimnim predstavnicima pružila pravnu zaštitu i bezbednost", dodaje se u saopštenju.

SDA Sandžaka će nastaviti da zastupa i štiti interese Bošnjaka, pravnu sigurnost, vladavinu pravu i jednakost pred zakonom, te tražiti zaštitu za žrtve i potomke Bošnjaka, koji su bili žrtve zločinačkog četničkog pokreta.

SDA Sandžaka traži od državnih organa da hitno postupe po zakonima, da ispitaju ove ozbiljne pretnje.

Podsetimo, Ugljanin je gostujući u Kažiprstu na TV B92, povodom rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića i pokrenutog postupka u slučaju Aćif-efendije, komandanta Novog Pazara u Drugom svetskom ratu, koji je učestvovao u progonu nekoliko hiljada Srba i Bošnjaka, više puta ponovio da će onaj ko odluči da skloni tablu Aćif-efendije snositi odgovornost.

Omerović: Hitno utvrditi ko je pretio Ugljaninu

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović izjavio je da policija mora najhitnije da utvrdi ko je, zašto i kako pretio narodnom poslaniku i predsedniku Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmanu Ugljaninu.

"Sa Ugljaninom se retko kada slažem, čak je tražio moju smenu sa mesta predsednika odbora čiji je i on član, ali on je poslanik i predsednik Bošnjačkog nacionalnog saveta. Ako se njemu preti i to smrću, policija mora najhitnije da utvrdi ko je, zašto i kako pretio Ugljaninu", rekao je Omerović, u saopštenju dostavljenom medijima.

Povodom pretnji smrću koje su preko Fejsbuka upućene Ugljaninu, posle njegovog gostovanja u emisiji Kažiprst, Omerović je naglasio da se moraju pronaći osobe koje prete, jer će se u suprotnom poslati poruka da se danas u Srbiji može pretiti svakome, a da se za to ne odgovara.

"Država mora štititi svakog svog građanina, a posebno poslanike za javno izgovorene reči, jer ih i Ustav i imunitet štite od toga," istakao je Omerović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: