Vučić:Ništa nije Sveto pismo,osim..

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da je više puta pročitao platformu o Kosovu predsednika Tomislava Nikolića i da je reč o veoma ozbiljnom i obimnom tekstu.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 21.05.2015.

12:40

Default images
Foto: Tanjug

On je novinarima u Beogradu rekao da će o platformi najpre razgovarati državni vrh, a da će u razgovore kasnije biti uključeni i intelektualci i javne ličnosti.

Vučić je dodao da će platforma biti predstavljena široj javnosti kada se ustanovi šta je od tog teksta izvodljivo u praksi.

"Reč je o obimnom i ozbiljnom tekstu. Kad budemo sagledali koliko je realističan i može da se sprovede u delo, izaći ćemo u javnost. Razgovaraćemo o tome u državnom vrhu. Potrebno je da se svi upoznaju sa tekstom - istaknuti intelektualci, javni radnici, pravnici...", rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

Na pitanje novinara da li misli da će Srbija zbog platforme imati eventualnih problema sa zemljama Evropske unije, Vučić je rekao da razume predsednika Nikolića i da Nikolić odlično razume u kakvoj se, ne lakoj, situaciji nalazi Srbija.

"S jedne strane suočava se sa tim da evropska i ekonomska budućnost zavise od toga što ćete da činite neke ustupke koje ne biste u određenim momentima činili i onda uvek dođete u situaciju da to morate da vagate i odmeravate i u tome je suština ozbiljnog bavljenja politkom i zato sam uveren da ćemo naći najbolji način i odgovor", rekao je Vučić, istakavši da ništa nije Sveto pismo, osim boljeg života za građane Srbije.

"Mi smo o tome spremni da razgovaramo, kao i o svakom drugom aktu", rekao je Vučić.

On je dodao da zna da je predsednik spreman da čuje primedbe i da vidi šta je ono što bismo izmenili.

"Uveren sam da EU ne želi i neće pristati na ukidanje dijaloga, iako to ne piše u tekstu, ili da svoju poziciju suzimo dotle da ne možemo na ozbiljan način da nastavimo razgovore sa kosovskim Albancima", rekao je Vučić.

On je dodao da, u skladu sa tim i svim globalnim kretanjima, moramo da sagledamo svoju poziciju.

"Reč je o ozbiljnoj stvari koju ćemo na taj način da posmatramo i da se tako obratimo našim građanima", rekao je Vučić.

Različita viđenja ne mogu, kako kaže premijer, ugroziti odnose sa Tomislavom Nikolićem.

"Ja da se pripirem i svađam sa predsednikom Nikolićem neću, ionako sam preuzeo na sebe sve ono što niko u Srbiji nije nikada hteo da uradi. a svi su znali da je to trebalo da se uradi", rekao je premijer.

Naprednjaci poručuju da u stranci i državi postoji jedinstvo kada je u pitanju rešenje problema Kosova i Metohije.

"Platforma o Kosovu i Metohiji koju je predložio predsednik Republike ni na koji način ne može da dovede do bilo kakvog sukoba na relaciji predsednik Republike - predsednik Vlade. Vlada je ta koja vodi i unutrašnju i spoljnu politiku", rekao je Aleksandar Martinović iz. SNS.

Više predloga za rešenje pitanja Kosova dobra su osnova za rešenje problema a ne polje za sukob Andrićevog venca i Nemanjine, ocenjuje predsednik skupštinskog odbora za Kosovo.

"U suštini, ja ne vidim nikakvu lošu nameru predsednika Nikolića već vidim možda jedan pokušaj njegovog iskoraka da predupredi neke događaje koji bi mogli da uslede. Naravno da je na Vladi Srbije sada da tu platformu uobliči u formi za koju misli da bi bila odgovarajuća ili da kaže nije sada vreme za tu platformu, nastavljamo Briselski pregovarački proces pa ćemo videti da li nam je potrebna neka nova platforma", smatra Milovan Drecun.

U platformi predsednika predlaže se specijalni status za srpske enklave. Jedan deo platforme odnosi se na sever Kosova koji bi trebalo da se tretira u skladu sa Ustavom Srbije, dok bi teritorija izvan Zajednice srpskih opština imala tretman koji su Albanci imali za vreme postojanja SFRJ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: