"HR da ukine penzije ustašama"

Centar "Simon Vizental" iz Jerusalima poslao je apel hrvatskoj vladi da ukine penzije koje primaju ustaše od sticanja nezavisnosti države, piše "Jutarnji list".

Izvor: B92

Utorak, 19.05.2015.

14:19

Default images
foto: Getty Images

U pismu koje je juče hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću poslao lovac na naciste, direktor tog centra Efraim Zurof navedeno je da ustaše dobijaju penzije još od 1993. godine, kao i da takva politika nagrađuje ljude koji su počinili brojne zločine protiv civila.

S obzirom na stravične ratne zločine koje su ustaše počinile u NDH, navodi Zurof, verujemo da se takva politika kosi sa načelima Republike Hrvatske, kao što je i strašna uvreda žrtvama ustaša, njihovim porodicama i svim Hrvatima koji imaju imalo morala.

"Stoga vas pozivamo da preduzmete odgovarajuće mere i promenite politiku isplaćivanja penzija ustašama što pre je moguće, te da poštedite Hrvatsku sramote zbog nagrađvanja onih koji su bili među najgorim i najokrutnijim počiniocima zločina tokom Drugog svetskog rata", piše Zurof premijeru Milanoviću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: