"Pozitivan signal EU za Srbiju"

Konferencija "Prijtelji Srbije" u Briselu predstavlja pozitivan signal u dobrom trenutku za Srbiju, ocenio je bivši ambasador Srbije u Turskoj Dušan Spasojević.

Izvor: B92

Utorak, 19.05.2015.

10:15

Default images
Foto: Tanjug

Najvažnije je da prva pregovaračka poglavlja budu otvorena što pre, dodao je Spasojević.

Na tom skupu, održanom u ponedeljak, premijer Srbije Aleksandar Vučić dočekao je predstavnike svih 28 članica EU.

Gostujući u Dnevniku RTS, Spasojević kaže da očekuje otvaranje pregovaračkih poglavlja u najkraćem roku jer je, kako navodi, veoma važno da Evropa da signal, ne samo Srbiji, već i Balkanu, da imamo perspektivu za punopravno članstvo.

Na pitanje da li diplomatska ofanziva može da ubrza otvaranje pregovara, Spasojević kaže da su evropske integracije pre svega politički, odnosno geopolitički proces o kojima ne odlučuju birokrate već politička rukovodstva.

Zato su, kako navodi, važni današnji susreti Vučića u Berlinu, jer je Nemačka politički najznačajnija zemlja u EU.

Isto tako, značajan je i predstojeći odlazak Vučića u Vašington jer su SAD veoma uticajne u EU, dodaje Spasojević.

On podseća da je, izuzev Hrvatske, ceo Balkan u zastoju kada su u pitanju evrointegracije.

Među tim državama Balkana je i Makedonija koja se 10 godina nije pomerila sa jedne tačke, a u kojoj je pre 10 dana došlo do terorističkog napada u Kumanovu.

"Evropa je veoma ozbiljno shvatila Makedoniju, iako su evropski zvaničnici pokušali da umanje značaj terorističkog čina. Svesni su da Makedonija može da zapali Balkan. EU ne želi ukrajinsku krizu u svom dvorištu", rekao je Spasojević.

Makedonija se, kako naglašava, u ponedeljak našla i na dnevnom redu u Briselu, a srpski zvaničnici su uputili umirujuće signale.

"Poručili su da Makedonija mora na demokratski način da prevaziđe krizu", zaključio je Spasojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: