Skoplje: Kontramiting i tampon zona

Više od 90.000 građana prisustvovalo je narodnom skupu u organizaciji vladajuće VMRO DPMNE pod parolom “Makedonija je snažna” pred zgradom makedonskog Sobranja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.05.2015.

19:45

Default images
Foto: Printskrin

Miting je počeo makedonskom himnom i minutom ćutanja za poginule policajce prošlog vikenda u Kumanovu.

Okupljeni na trgu ispred zgrade Sobranja uzvikuju “Nikola, Nikola”. Oni nose državne zastave Makedonije i Srbije.

Miting je počeo pozivom spikera SDSM-u da se vrate u parlament.

Gruevski je na miting došao sa suprugom Borkicom, a pored njega je i bivša ministarka policije Gordana Nakulovska, koja je prošle sedmice podnela ostavku na tu poziciju.

Uočljiv je veliki broj pripadnika policije, nedaleko su parkirani vodeni topovi i hameri. Sve je učinjeno kako bi se napravila tampon zona između Sobranja i sedišta Vlade Makedonije gde od sinoć kampuje više stotina pristalica opozicione SDSM Zorana Zaeva.


Oni su rekli da odatle neće otići dok Gruevski ne podnese ostavku.

Makedoniju od poslednjih parlamentarnih izbora potresa politička kriza jer opozicion SDSM optužuje Gruevskog da je VMRO-DPMNE pokrala izbore i zbog toga oni ne učestvuju u radu parlamenta.

Kriza je posebno dobila na intenzitetu nakon što su SDSM i njen lider Zaev polovinom februara počeli sa obelodanjivanjem prisluškivanih razgovora s ciljem da Gruevskog optuže za umešanost u kriminal i korupciju.

Pod pritiskom međunarodne zajednice, ambasada SAD i EU u Skoplju, Gruevski i Zaev su razgovarali u petak i danas o načinima za prevalaženje trenutnog stanja, ali su ti sastanci završeni bez rezultata.

Sutra, njih dvojica će se naći u Strazburu gde će sa Johanesom Hanom i trojicom parlamentaraca razgovarati na istu temu

"Makedonija se ne predaje"

Makedonski premijer i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski poručio je večeras da nema povlačenja i predaje, te da Makedonija ne može da dozvoli da ima premijera kao što je Zoran Zaev, kome su nalogodavci strane tajne službe kojima se on stavio na raspolaganje.

Gruevski je Zaevu poručio i da je večerašnji miting podrske vlasti najbolji dokaz da nije uspeo da je sruši montiranim snimcima i terorističkim bandama.

Mislili ste da ćemo da pokleknemo, ali večeras ste dobili odgovor. Makedonija se ne predaje, Makedonija je snažna”, rekao je Gruevski, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

''Nema povlačenja, nema predaje'', kazao je Gruevski i dodao da je herojstvo policajaca, poginulih u obračunu sa naoružanim teroristima 9. maja u Kumanovu, primer za to - kako se voli Makedonija”.

Makedonija, istakao je, nisu ni Nikola Gruevski ni Zoran Zaev - ovo je Makedonija.

Makedonija ne može da dozvoli da ima premijera koji javno traži od naroda da savija kičmu, već mora da ima premijera koji će da se bori da nađe dostojanstveno rešenje za probleme”, naveo je Gruevski.
Foto: Printskrin
On je optužio Zaeva da na destruktivan način i destabilizacijom želi da se dokopa vlasti.

To je čovek koji nema svoj stav, a vodi ga međunarodni milijarder koji kontroliše polovinu medija u Makedoniji i misli da sa parama može da bude vođa nad narodom”, kazao je Gruevski.

Makedoniji, dodao je, ne treba premijer koji “besramno krade i laže, šuruje sa stranim službama, stavlja im se na raspolaganje i hoće vlast”.

Kao takav, Zaev, ne samo da neće biti premijer, nego ni gradonačelnik, kazao je Gruevski.

Osvrnuvši se samokritički na devet godina svoje vladavine, Gruevski je priznao da je sigurno bilo i grešaka.

Ovi prisluškivani razgovori su velika pouka za mene, u svakom zlu ima i nešto dobro. Kao partija, ako ne učimo na greškama onda ništa nismo naučili”, kazao je.

Zaev, kazao je Gruevski, ne želi naprednu Makedoniju.

“Ni njegovi scenaristi to ne žele. Oni hoće vlast po svaku cenu. Zamislite premijera kog je na vlast dovela strana služba i o njemu ima iste snimke”, naveo je.

Pozdravljan od mase, Gruevski je ponovio da će se problem ustavnog imena Makedonije rešavati na referendumu, te da su prioriteti države evropske integracije i članstvo u NATO.

Gruevski je poručio i da, ako se ima volje, može da se dođe do političkog kompromisa.

Primetio je da su se teroristi u Makedoniji pojavili nakon što je Evropska komisija saopštila da će ta država imati najveći rast u ovoj i narednoj godini, a to, kako je rekao, znači investicije i radna mesta.

Posle te objave su stigli iskusni teroristi. Naša policija ih je zaustavila. Opozicija kaže da smo ih mi organizovali. Međutim, nema ubijenih civila, samo teroristi - nisu im prošle laži”, naveo je makedonski premijer.

Podsetio je da su ostavke podneli ministri policije i transporta iako, kako je rekao, nema dokaza njihovoj krivici.

Parlament je formirao anketni odbor da bi se utvrdile eventualne greške”, rekao je Gruevski i poručio da neće Zaevu dozvoliti da obmanjuje narod.

Završavajući svoje 45-minutno obraćanje građanima pristiglim u velikom broju iz svih gradova Makedonije, Gruevski je rekao da “mračne sile i manipulatori ne mogu da uspeju i da niko ne može da naruši mir u Makedoniji”.

Imam tim, viziju i narod koji je mudar i koji donosi ispravne odluke”, poručio je premijer pozdravljajući sve prisutne. Sa bine je ispraćen stranačkom himnom nakon što je Zaevu poručio:

Hvala što si pokazao da nismo korumpirani kao ti”. Juče je počeo protest opozicije, studenata, nevladinih organizacija i intelektualaca koji predvodi Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM). Nekoliko desetina hiljada građana zatražilo je juče smenu premijera Makedonije i lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, formiranje prelazne vlade sastavljene od eksperata i raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

Demonstranti, njih nekoliko stotina, sinoć je prespavalo u šatorima ispred Vlade Makedonije i najavilo da neće obustaviti protest dok Gruevski ne podnese ostavku.

Danas je održan i sastanak lidera četiri najveće opozicione i vladajuće partije, ali na tom sastanku nije postignut nikakav dogovor. Za sutra je u Strazburu zakazan sastanak premijera Gruevskog, lidera opozicione SDSM Zorana Zaeva i predstavnika Evropske komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: