Ubici oduzeli, pa vratili oružje

Radetu Šeferu, koji je ubio šestoro ljudi u Monštiru, ranije je već oduzimano oružje jer se pokazao kao konfliktna ličnost, saznaje B92.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.05.2015.

20:15

Default images
Foto: Tanjug

Kako se B92 saznaje, Šeferu je 2012. oduzeto oružje, ali mu je vraćeno nakon intervencije načelnika policijske stanice u Senti Dragana Todorović.

Sada već smenjeni načelnik policijske stanice u Senti Dragan Todorović s kojim smo razgovarali pre informacije o njegovoj smeni, rekao je da je na terenu i da ne može da priča.

On je demantovao informacije da je prošle godine Šeferu vraćeno oružje i pored negativne bezbednosne provere, koju su radili policajci u Senti.

Od izvora u senćanskoj policiji B92 saznaje da je Rade Šefer privođen 2011. godine, zbog vređanja policajaca i da mu je tada bilo oduzeto oružje.

Prema našim saznanjima, Šefera je lično priveo tadašnji zamenik komandira policije u Senti i naložio da mu se oduzmu oružje - karabin, pumparicu i dve lovačke puške.

U kratkoj izjavi za B92 pomenuti komandir potvrdio je ova saznanja. Tada je, kako saznajemo, tužilac u Senti naložio pokretanje prekršajnog postupka. Oružje mu je privremeno oduzeto, dok se ne završi prekršajni postupak.

Međutim, ovaj postupak nije okončan naredne dve godine i onda je, zbog zastarelosti, obustavljen.

Šefer je odmah zatim, 2014. godine, podneo zahtev da mu oružje bude vraćeno.

Iako je, prema saznanjima B92, policija u Senti procenila da Šeferu ne bi trebalo vraćati oružje, načelnik policije u Senti Dragan Todorović ipak je to učinio.

Osim toga, u policiji u Senti nezvanično smo saznali i da je policija u Kanjiži naložila kolegama u Senti da Šeferu oduzmu oružje, ali se to ipak nije desilo.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da narednih dana očekuje i detaljan izveštaj Sektora unutrašnje kontrole u vezi s postupanjem policijskih službenika, a u vezi s prijavama protiv Radeta Šefera iz 2011. godine.

"Sektor unutrašnje kontrole obaviće detaljnu analizu svih postupaka od 2011. godine do danas, kada su postupali ili nisu policijski službenici vezano za ovaj slučaj i utvrdićemo da li postoji i kakva odgovornost policijskih službenika i da li je činjenjem ili nečinjenjem neko od njih doprineo da se ova tragedija dogodi", rekao je Stefanović.

On je pojasnio da očekuje da analiza pokaže zašto je nakon podnošenja prijava protiv Radeta Šefera u novembru 2011.godine, sudski postupak trajao dve godine, a da nije ni pokrenut, zbog čega je nastupila zastarelost. On je dodao da očekuje i odgovor na pitanje zbog čega je oružje vraćeno Šeferu, iako mu je oduzeto 2012. godine.

Prema nezvaničnim informacijama, Rade Šefer bio je član Lovačkog uduruženja u Senti. Navodno je posedovao četiri lovačke puške. Jednom od njih počinio je zločin.

Zbog čestih pretnji supruzi, njihov sin u nekoliko navrata tražio je od policije da mu oduzme oružje, ali navodno niko nije reagovao.

U policijskoj stanici u Senti B92 nije uspeo da stupi u kontakt s načelnikom Draganom Todorovićem jer je, kako su rekli, bio na terenu.

Rade Šefer, dan nakon sinovljeve svadbe, ubio je svoju suprugu, snahu i njene roditelje, u Martonošu, a prethodno je u obližnjem selu Orom ubio roditelje svoje supruge. Šefera je, u samoodbrani, ubio rođak Radetove snahe. Time je okončan krvavi pir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: