Ministri EU: Srbija na dobrom putu

Ministri inostranih poslova članica Evropske unije su u Briselu poručili da što pre treba otvoriti poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.05.2015.

14:37

Default images

Ministarski sastanak "Prijatelji Srbije" su organizovali Italija i Austrija, čiji je šef diplomatije Sebastijan Kurc naglasio da je ovo bio ključni trenutak, jer je Srbija pokrenula pregovore pre godinu i po dana, a dosad nije otvoreno nijedno poglavlje.

On je naglasio da je Srbija ostvarila značajne i pozitivne reforme i zato su danas ministri EU dali podršku Srbiji da što pre napreduje na tom putu.

Šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni je isto kao i Kurc zahvalio Vučiću i srpskoj vladi na reformama i napretku ka evropskom putu ukazavši ; posebno na važnu ulogu Srbije u stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu.

Italijanski ministar spoljnih poslova je naglasio da se prva poglavlja moraju otvoriti što pre i pregovori voditi na brz, pragmatičan i nedogmatski način.

Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je da smatra da pregovaračka poglavlja sa Srbijom treba otvoriti što pre, jer će se u suprotnom dovesti u pitanje kredibilitet procesa proširenja.

"Kada će biti otvorena poglavlja to je na Komisiji da predloži, ali na Savetu je da odluči. I ja bih voleo da to bude što pre, pre kraja godine, jer se odugovlači više od godinu dana, što nije kredibilno", poručio je Lajčak.

Govoreći o današnjem sastanku "Prijatelji Srbije", Lajčak je ocenio da je on bio veoma koristan jer je bio prilika za razmenu mišljenja o dostignućima Srbije u procesu evrointegracija, koja su, kako je rekao, bila veoma pozitivna.

"Ovaj sastanak nije zbog rezultata već da bi se razmenila mišljenja. Imali smo veoma dobru uzajamnu razmenu mišljenja zato što je premijer Vučić predstavio napredak i svoja očekivanja, posebno kada je reč o dijalogu o otvaranju poglavlja o priključivanju. Mogli smo da čujemo i mišljenja nekolicine ministara inostranih poslova koja su veoma pozitivna, kao i očekivanja od Srbije", rekao je Lajčak.

Prema nezvaničnim informacijama, Nemačka bi trebalo da ublaži svoj stav prema početku pregovora o poglavljima, a premijer Aleksandar Vučić je rekao da je tražio da to bude ne na kraju godine, nego pre toga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: