"PR hoće vojsku, a ćuti o ZSO"

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je da je Srbija mnogo učinila u procesu evropskih integracija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.05.2015.

09:48

Default images
Foto: Beta/AP

Odalović je u Jutarnjem programu RTS-a rekao da je Srbija mnogo učinila u oblasti reformi i u ispunjavanju postavljenih standarda i da bi učinjeni napor trebalo da bude vrednovan.

Srbija je sve svoje obaveze koje je preuzela po Briselskom sporazumu, ispunila, a potencijalni problem je što su u nekim fazama pojedine zemlje i pojedini političari ispostavljali nove zahteve, rekao je Odalović.

Na pitanje o pokušaju kosovske vlade da legalizuje vojsku i mogućnosti da će Srbi biti ucenjeni da glasaju za te oružane snage, ukoliko žele Zajednicu srpskih opština, Odalović je ukazao da ta pitanja nisu bila predmet nikakvog dogovora ni u Briselu niti bilo gde drugo.

ZSO su, prema Briselskom sporazumu, obaveza Prištine i međunarodne zajednice, naglasio je Odalović.

Srbi su izašli na lokalne, takozvane parlamentarne izbore, verujući da će iz toga proisteći ZSO kroz koju bi Srbi ostvarili kolektivna prava, zajedničke interese u oblasti zdravstva, obrazovanja, razvojne politike, podsetio je Odalović.

Odalović je podsetio da Priština dugo insistira na oružanim snagama Kosova u čemu je, na žalost, podržavaju i neke uticajne države.

Kostur tih eventualnih oružanih snaga čine oni koji će najverovatnije biti procesuirani pred specijalnim sudom koji bi trebalo da se formira, ukazao je Odalović.

"Pokušavaju da nametnu temu oružanih snaga Kosova, a ćute pred obavezom da se formira sud koji treba da istraži zločine", rekao je Odalović.

Odalović je dodao da "oni koji su danas generali i komandanti, to su ljudi koji su najodgovorniji za zločine koji su se desili, koji su komandovali takozvanom OVK".

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u jednodnevnoj poseti Belgiji gde će učestvovati na konferenciji "Prijatelji Srbije".

Ovu konferenciju organizuju ministri spoljnih poslova Austrije i Italije, Sebastijan Kurc i Paolo Đentiloni, kako bi predstavili dostignuća Srbije u evrointegracijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: