Nemačka štampa:Kumanovo inscenirano

Nemačka štampa piše o dešavanjima u Makedoniji, iznoseći tezu o mogućnosti da su događaji od prošle subote u Kumanovu bili inscenirani, prenosi "Dojče vele".

Izvor: B92

Nedelja, 17.05.2015.

20:31

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

U tekstu pod naslovom "Makedonski haos", "Zidojče cajtung" prenosi tvrdnje lidera opozicije da su vlada premijera Nikole Gruevskog i šef obaveštajne službe godinama ilegalno prisluškivali preko 20.000 Makedonaca, za šta, kako list navodi, postoje dokazi u vidu transkripata i snimaka, čiju su autentičnost potvrdile neke od "žrtava prisluškivanja, uključujući i bivše tužioce".

"Makedonski eksperti upozorili su u aprilu da vlada pod pritiskom može da inscenira incidente, čak i teror, kako bi se održala na vlasti", navodi list, podsećajući na događaje u Kumanovu, gde je "14 terorista i osam policajaca izgubilo život".

"Stručnjaci strahuju da je vlada inscenirala taj krvavi incident.

Bivši šef obaveštajne službe Goran Mitevski rekao je da zvuči nelogično da je teško naoružana teroristička grupa ostala nezapažena od strane vlasti.

Bivši general Ilija Nikolovski veruje "da su navodni teroristi zapravo plaćenici", piše "Zidojče cajtung".

"Opozicioni lider Zoran Zaev čak može da dokaže da vlada već godinu i po dana zna za tu oružanu grupu. Ambasadori Nemačke, SAD, EU, Velike Britanije, Francuske i Italije, nakon sastanka sa premijerom i liderom opozicije, ni jednom jedinom rečju nisu pomenuli 'terorizam', već su govorili samo o 'tragediji'“, navodi nemački list. List "Tagescajtung" s druge strane piše da mnogi "neće događaje u Kumanovu videti kao obračun policije sa ilegalnom oružanom grupom, već kao sukob između slovensko-pravoslavnih Makedonaca sa Albancima".

"Bez obzira na to šta se zapravo dogodilo ili će se desiti, Srbi neguju simpatije prema pravoslavnoj braći u Makedoniji i odbojnost prema Albancima. I obrnuto, Albanci sa Kosova i Albanije će biti apriori za svoje zemljake koji žive u Srbiji, Makedoniji, Grčkoj i Crnoj Gori. Nacionalna osećanja su iznad bilo koje ideologije", navodi list.

"Zamislite da je u Berlinu ili Parizu ubijeno osam policajaca u borbi sa teroristima koji nisu nemačkog ili francuskog porekla. Ceo zapadni svet bi bio na nogama. Ali to se desilo u Makedoniji, daleko od jezgra Evrope, tamo gde dve i po decenije nema mira", ističe "Tagescajtung"

U tekstu dalje stoji da istorija pokazuje da "ništa dobro ne može da nastane iz stanja masovne nezaposlenosti, nezaceljenih ratnih rana, međusobnog optuživanja, beznađa i očaja".

"Vera u Evropsku uniju nestaje, a poznati obrazac za održavanje moći pri ruci je svim regionalnim vladarima i onima koji to žele da budu: za svoje stradanje okriviti drugu naciju, svoje redove zbijati uz nacionalistički poklič. Svi znaju: čak i ako ne želite da isprovocirate baš velike sukobe, igranje s vatrom na igralištu opšte frustracije lako se pretvara u oganj pakla", zakjučuje nemački list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: