"Susret sa Vučićem sam hteo ranije"

Predsednik vlade Aleksandar Vučić i zaštitnik građana Saša Janković sastali su se juče i dogovorili se o daljoj saradnji na unapređenju prava građa.

Izvor: B92

Subota, 16.05.2015.

00:54

Default images
Foto: Beta, arhiva

Ni jedan ni drugi nisu želeli da govore o detaljima razgovora, kao ni o međusobnoj razmeni oštrih reči u proteklih mesec dana.

U kratkom saopštenju vladine Kancelarija za saradnju s medijima navodi se da su premijer i ombudsman ocenili da je neophodno unaprediti poštovanje prava građana, i pravilnost i zakonitost u radu organa vlasti. Oni su se saglasili o potrebi bolje saradnje organa javne vlasti sa nezavisnim kontrolnim organima u skladu sa Ustavom i zakonima, a u najboljem interesu građana. Premijer i ombudsman su se dogovorili da će imati redovne sastanke svake prve nedelje u mesecu, navodi se u saopštenju Kancelarija.

Iz kratkog saopštenja ne može se videti da li su oni razgovarali o medijskoj hajci na Jankovića koju su pokrenuli tabloidi. Premijer i zaštitnik građana su se, povodom toga, u proteklih mesec dana više puta obraćali javnosti, uglavnom optužujući jedan drugog da ne rade dobro svoj posao, odnosno da ne znaju šta je u čijoj nadležnosti. Saša Janković nije želeo da daje izjave nakon jučerašnjeg sastanka, napominjući da je takav dogovor postignut sa premijerom.

"Ne mogu čak ni da kažem na čiju inicijativu je organizovan sastanak, jer ja sam tražio razgovor sa premijerom pre mesec dana, a on me pre nekoliko dana pozvao. Tada smo dogovorili jučerašnji susret", ističe Janković za "Danas".

Podsetimo, oštar, verbalni sukob između ombudsmana i predstavnika vlasti počeo je nakon što je jedan tabloid kreirao aferu otvorivši slučaj okončan pre 23 godine, i optužujući Jankovića da je zataškao činjenice u vezi sa samoubistvom njegovog prijatelja. Pojedini članovi vlade čak su tražili da se istraga o tom predmetu ponovo otvori, iako je slučaj davno okončan a u međuvremenu se nisu pojavili novi dokazi. Predstavnici vlasti iskoristili su ovu aferu kako bi optužili Jankovića da svoj posao ombudsmana ne obavlja dobro, te da se bavi politikantstvom i vređa vojsku i policiju. U napadima su prednjačili ministri policije i odbrane, Nebojša Stefanović i Bratislav Gašić.

Janković je u više navrata ponovio da on kao zaštitnik građana nema nikakav spor sa vlašću, već da samo radi svoj posao, propisan Ustavom, a to je kontrola rada organa vlasti. Prema njegovim rečima, kritike koje mu upućuju predstavnici vlasti samo potvrđuju ocenu koju je izneo u svom izveštaju za 2014. godinu, a to je "da se onaj ko radi svoj posao i ukazuje na nepravilnosti i nezakonitosti proglašava za izdajnika".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: