"Ne spavamo kad pada kiša"

Nakon godinu dana od katastrofalnih poplava Svilajnac je stao na noge, a lokalna samouprava ulaže u podizanje bezbednosti mesta koje je reka oštetila.

Izvor: B92

Subota, 16.05.2015.

16:09

Default images

Pored toga radi se i na obnovi infrastrukture i regulaciji toka reke Resave.

Sve ono što je godinama sticano 2014. je prekrila voda. Porodica Koković je jedna od mnogobrojnih koje su ostale bez doma, a zahvaljujući donaciji Evropske unije sada imaju krov nad glavom, ali za vreme jačih kiša ova porodica i dalje nema miran san.

“Ja i suprug ne možemo mirno da spavamo jer smo prošli neku vrstu pakla. Deset godina vučete, mučite se, ulažete i za deset minuta nemate ništa. Tek kada se srušila kuća, kad su došli ovde, kad su počeli da grade sve od temelja shvatili smo da ćemo se jednom vratiti u normalu“, navodi Đurđa Koković.

Država je svilajnačkom stanovništvu pomogla sa pet miliona evra. Poplave su uništile i školske ustanove, srednja škola je renovirana, a u planu je rekonstrukcija zgrade gimnazije koju će pomoći EU.

Poljoprivredna škola je uspešno obnovljena sa 23 miliona dinara, ali u pojedinim učionicama se pojavila vlaga kao posledica poplava.

“Stručne službe su rekle da će doći do rešavanja ovog problema, međutim to je sigurno sada lakše rešiti, finansijski, nego u momentu kada su bile poplave“, kaže Zoran Radosavljević direktor Poljoprivredne škole.

Vrtić Dečja radost je bila jedna od najugroženijih ustanova. Pored ostalih donacija, njegovu obnovu je pomogao i Fond B92, kao i dobrovoljci koji su i fizički učestvovali u sređivanju.

“Zadovoljstvo je raditi u ovakvom prostoru. Zadovoljstvo je primati novu decu koje svakim danom ima sve više u ovom vrtiću“, kaže Zorica Đorđević, direktorka vrtića Dečja radost.

Opština Svilajnac i dalje vrši rekonstrukciju ulica, urađena je tehnička dokumentacija i obezbeđen izvor finansiranja za regulaciju toka Resave.

“Mislim da smo napokon shvatili da moramo da ulažemo u preventivu. Izdvojili smo značajna sredstva iz lokalnog budžeta za preventivu, a i Vlada Srbije i Evropska unija su dalje značajan novac“, rekao je predsednik opštine Predrag Milanović.

U poplavama je stradao jedan stanovnik Svilajnca, a evakuisano je oko sedam hiljada ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: