Dražu u Hrvatskoj porede s Hitlerom

Nakon što je današnjom presudom Vrhovnog suda u Beogradu rehabilitovan četnički vođa Draža Mihailović, na ovu presudu reagovali su hrvatski političari.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.05.2015.

14:56

Default images
Foto: Tanjug

Ministar hrvatskog pravosuđa Orsat Miljenić kaže da je rehabilitacija teška greška, ista kakva bi bila da se rehabilituju Adolf Hitler ili Ante Pavelić.

Predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko upozorio je da će presuda sigurno uticati na odnose dve zemlje, dok je bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić odluku srpskog suda proglasio pravosudnim i političkim skandalom

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović saopštila je da je veoma neprijatno iznenađena odlukom suda u Beogradu.

"Veoma sam neprijatno iznenađena presudom Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića i kao predsednica Hrvatske najodlučnije osuđujem svaki pokušaj istorijskog revizionizma", saopštila je Grabar Kitarovićeva.

"Ta presuda ne može izbrisati zlodela četničkog pokreta, počinjena u saradnji sa nacistima i fašistima tokom Drugog svetskog rata, koja su svim narodima na ovim prostorima, donela velike patnje i stradanja. Ostaje i činjenica kako je taj pokret doživeo svoj potpuni poraz u Drugom svetskom ratu, ali i pre 20 godina u agresiji na Hrvatsku", navela je hrvatska predsednica. Ona je dodala i:

"Smatram da, gledajući u zajedničku budućnost u Evropskoj uniji, konačno treba odmaknuti od politizirovanja prošlosti, već istoriju prepustiti istoričarima".

Nekadašnja premijerka Hrvatske Jadranka Kosor napisala je na svom nalogu na Tviteru: "Rehabilitacijom četnika Srbija jasno poručuje da joj je do evropskih vrednosti kao do lanjskog snega". Iz hrvatskog Sabora poručuju da je odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića skandalozna i predstavlja povratak u mračno doba Srbije, piše Hina, a prenosi Jutarnji.hr..

"Za nas je ova odluka skandalozna. Ta zemlja kao da se vraća u prošlost, a ne okreće se budućnosti", izjavio je u saborski zastupnik HDSSB-a Josip Salapić.

Ne bi ga, kaže, čudilo da se sutra donese i odluka da se rehabilituje Vojislav Šešelj, koji je otvoreno pretio Hrvatskoj, i u smislu teritorijalnih pretenzija i ratnih pokliča.

"Mislim da je Srbija ovim potezom i skandaloznom odlukom učinila korak unazad u odnosima sa Hrvatskom. Očekivali smo da ćemo savetima pomagati susedima, ali ovo što oni rade - od Šešelja do ovakve odluke, mislim da ta zemlja utabava put u prošlost", kazao je Salapić.

On smatra i kako bi hrvatska diplomatija trebalo da reaguje.

Za Dragicu Zgrebec (SDP) ova je odluka povratak u mračna vremena Republike Srbije.

"Imaće značajan odjek na njeno približavanje EU, a i u Hrvatskoj izaziva, najmanje rečeno, jednu nelagodu", kazala je Zgrebecova.

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko kazao je u četvrtak da je presuda Vrhovnog suda u Beogradu kojom je rehabilitiran četnički vođa Draža Mihailović loša stvar koja može uticati na odnose dve zemlje.

"Rehabilitacija Draže Mihailovića nije dobra, četnički pokret ostavio je krvav trag u Hrvatskoj i to će sigurno uticati na odnose dve zemlje", rekao je Karamarko.

Odluka suda u Beogradu o rehabilitaciji četničkog vođe Draže Mihailovića pravosudni je i politički skandal, saopštio je bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić.

"To nije nikakvo ispravljanje nepravdi učinjenih za vreme komunističke vladavine, nego jasno poricanje nepobitno utvrđenih istorijskih činjenica", ističe Mesić.

U regiji taj potez zatvaranja očiju pred istinom o prošlosti, koji nije ništa drugo nego koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu, može imati vrlo opasne posledice, upozorava Mesić.

"On će nesumnjivo negativno uticati na započeti proces normaliziracije i ponovnog uspostavljanja međusobnog poverenja i razumevanja, a ohrabriće i pobornike istorijskog revizionizma na drugim stranama, odnosno sve one koji žele – u zločinu – izjednačiti antifašizam i fašizam, odnosno pobednike iz Drugog svjetskog rata pretvoriti u pobeđene, a pobeđene u pobednike", kaže se u saopštenju.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kaže da je "apsolutno zgrožen" odlukom beogradskog suda o rehabilitaciji Draže Mihailovića, dodajući da je to "velika greška kao što bi to bila rehabilitacija (Adolfa) Hitlera, (Benita) Musolinija ili (Ante) Pavelića".

Upitan kako će ta odluka beogradskog suda uticati na odnose Hrvatske i Srbije, Miljenić je naglasio da svaki fašizam treba osuditi, jer to nije dobar temelj za građenje budućnosti.

"Te stvari u svetu su već davno rešene i zna se ko je bio na strani dobra, a ko na strani zla. Otvarati to nakon 70 godina je velika greška jer je četnički pokret napravio silno zlo građanima Hrvatske", naglasio je Miljenić dodajući i da svaka zemlja sama sebi određuje puteve, budućnost, ciljeve i određuje na čemu se temelji.

"Za nas je Draža Mihailović bio zločinac i ostao je zločinac. Bio je fašista i tačka", rekao je Miljenić dodajući da na Srbiji ostaje hoće li graditi budućnost na temelju antifašizma kao cela Evropa ili će je graditi na temelju nečeg drugog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: