"Odluka o Draži nepravedna"

Bošnjačka narodna stranka i Helsinški odbor za ljudska prava, u odvojenim saopštenjima, najoštrije osudili odluku Višeg suda o rehabilitaciji Draže Mihailovića.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.05.2015.

19:47

Default images

Oni su takvu odluku nazvali "nepravednom" i "skandaloznom".

Kako je navela BNS, sa stanovišta bošnjačkog naroda u Srbiji i uopšte Bošnjaka kao naroda, odluka je skandalozna, nedopustiva, duboko nepravedna i može značiti samo jedno- odobravanje stravičnih pokolja, najmonstruoznijih zločina i etničkog čišćenja koje su četnički odredi, pod njegovom komandom i naređenjem, izvršili u toku Drugog svetskog rata na teritoriji Sandžaka i BiH.

"Ovakvom odlukom ne samo da se vrši sramna revizija istorije i obesmišljava antifašistička borba srpskog, bošnjačkog i drugih naroda u regionu, već se ponovo ubijaju žrtve tzv. četničkog pokreta, a donekle opravdavaju zločini nad Bošnjacima iz devedesetih godina činjeni po istom modelu, koji su kulminirali genocidom u Srebrenici", navodi se u saopštenju Bošnjačke narodne stranke.

Helsinški odbor za ljudska prava najoštrije je osudio odluku Višeg suda, navodeći da je Mihailović osuđen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, zbog izdaje zemlje i kolaboracije sa fašističkim okupatorom.

"Posleratno suđenje Draži Mihailoviću je bilo javno, u prisustvu stranih posmatrača i novinara iz celog sveta, bilo je direktno prenošeno preko radija, a optuženog su branili vodeći beogradski advokati. Sva potonja istoriografska istraživanja nepobitno su potvrdila sve tačke optužnice, a nakon otvaranja arhiva Trećeg rajha, čak je i dodatno osnažile", navedeno je u saopštenju Helsinškog odbora.

Kako ta organizacija smatra, rehabilitacijom četničkog komandata, Srbija se identifikovala sa poraženom stranom u Drugom svetskom ratu i legitimisanjem četničke politike genocida protiv nesrba, praktično odustala od antifašizma.

Osim toga, Srbija je poslala i jasnu poruku regionu i demokratskoj Evropi da se odriče vlastitog antifašističkog nasleđa, da ne odustaje od politike konflikata sa susedima i od pretenzija na tuđe teritorije, stoji u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: