LSV: Pritisak predsednika za Dražu

Liga socijaldemokrata Vojvodine ocenila je da je institut predsednika Srbije zloupotrebljen radi rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića. SDU: Uvreda za žrtve.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 14.05.2015.

14:28

Default images
Foto: Beta

"Šta je drugo nego pritisak institucije predsednika Srbije na pravosuđe, kada je upravo njegov savetnik Oliver Antić punomoćnik predlagača rehabilitacije? Isti onaj Oliver Antić koji je predlagao da na paradi povodom 70 godina oslobođenja Beograda budu i četnička obeležja", piše u saopštenju potpredsednika LSV Đođra Stojšića.

U saopštenju se dodaje da je među predlagačima rehabilitacije i profesorka Smilja Avramov, koju je predsednik države Tomislav Nikolić nedavno odlikovao, a koja je bila jedan od glavnih ideologa i potpornih stubova režima Slobodana Mioševića tokom devedesetih godina. "Današnja odluka je prava poruka koju šalje Srbija sa ovakvim predsednikom države povodom 70 godina od pobede nad fašizmom. Ono učešće Tomislava Nikolića na paradi u Moskvi je samo bilo licemerje i udvorništvo Putinu", ocenili su iz LSV.

Upozorava se i da se Tomislav Nikolić nikada nije odrekao titule četničkog vojvode, te da onda "ne treba ni da čudi upotreba i pritisak insitutucije predsednika Srbije na pravosuđe kako bi se promenila istorija i sasvim relativizovala antifašistička tradicija i narodnooslobodilačka borba".

Socijaldemokratska unija (SDU) saopštila je da je vest o rehabilitaciji primila "s nevericom i dubokim žaljenjem".

"Socijaldemokratska unija smatra rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića uvredom za sve žrtve i prave borce protiv okupatora i njihovih saradnika tokom Drugog svetskog rata. Tužno je da se, samo pet dana posle proslave sedamdeset godina pobede nad fašizmom, kojoj su i građani i građanke Srbije dali značajan doprinos, u našoj zemlji rehabilituju osobe koje su bile deo poraženih snaga", navodi se u saopštenju SDU.

Ta stranka podseća da "brojni nedvosmisleni dokazi o saradnji pokreta Dragoljuba Mihailovića s fašističkim okupatorom u periodu od 1942-1945. godine i zločinima koje su pripadnici te vojske počinili, nisu bili dovoljni sudiji Višeg suda u Beogradu da potvrdi presudu iz 1946. godine".

"Ova presuda predstavlja samo završetak pokušaja revizije istorije, koji traje već više od dvadeset godina i u koju su često bili uključeni i najviši državni funkcioneri", dodaje se u saopštenju. Viši sud u Beogradu usvojio je danas zahtev za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića, čime je poništio presudu kojom je Mihailović 1946. godine osuđen na smrt streljanjem zbog saradnje sa okupatorom u Drugom svetskom radu. Predsedavajući sudskog veća Aleksandar Trešnjev rekao je, obrazlažući presudu, da sud nije utvrdjivao da li je Dragoljub Mihailović ratni zločinac ili ne, već isključivo da li je imao fer i pravično suđenje.

Lider LDP Čedomir Jovanović rekao je da je rehabilitacija Draže Mihailovića izraz dezorijentisanosti našeg društva.

"Ona predstavlja po ko zna koji po redu izraz dezorijentisanosti našeg društva, potvrdu hroničnog gubitka odnosa prema prošlosti i još više dokaz potpunog gubitka ideje šta bismo kao društvo trebali da budemo u budućnosti", rekao je Jovanović.

On je naveo da u okruženju živi blizu 20 miliona ljudi, te da će "rehabilitacija Mihailovića nedvosmisleno svakoj negativnoj tendenciji pomoći da procveta, gušeći istovremeno svaki napor da se nešto u našem okruženju promeni na bolje".

Prema njegovim rečima, Mihailović i njegov pokret pravo na postojanje nisu priznavali drugim narodima i nacionalnim manjinama i nisu ga priznavali pripadnicima antifašističkog pokreta, "isto onako kako su to tokom ratova devedesetih radile partije, vojske i paravojske bliske njihovim idejama i metodama".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: