"Nije utvrđivano da li je zločinac"

Odlukom o rehabilitaciji lidera četničkog pokreta Draže Mihailovića nije utvrđivana činjenica da li je on ratni zločinac ili ne, naveo je sudija u tom slučaju.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 14.05.2015.

12:28

Default images
Foto: Beta, AP

Sudija Aleksandar Trešnjev, obrazlažući odluku o ukidanju presude iz 1946. godine, naglasio je da sud nije utvrđivao činjenicu da li je Dragoljub Mihailović ratni zločinac ili ne, već isključivo da li je imao fer i pravično suđenje.

"Ovo nije bila rehabilitacija Ravnogorskog pokreta i Jugoslovenske vojske u otadžbini, jer je to učinjeno brojnim zakonima koji se odnose na boračka pitanja, već isključivo da li je Dragoljub Mihailović imao fer i pravično suđenje", rekao je Trešnjev.

Sud je utvrdio da Mihailoviću nije obezbeđeno fer suđenje, da nije imao prava na odbranu, da nije video advokata da početka suđenja.

"Dragoljub Mihailović smatra se neosuđivanim", rekao je sudija Trešnjev, posle čega je dobio buran aplauz i pozdrave publike.

Pročitajte još: Rehabilitovan Draža Mihailović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: