Dačić: Odluka o Draži sramna

Ministar Ivica Dačič saopštio je da odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića ne predstavlja korak ka pomirenju ka istini, već produbljuje podele.

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.05.2015.

16:47

Default images
Foto: Tanjug

On je naveo da zbog toga što je objavljena upravo u danima kada čitav svet slavi 70 godina veličanstvene pobede nad fašizmom, odluka produbljuje podele.

“Viši sud u Beogradu trebalo bi podsetiti da su, pre 70 godina, 14. maja 1945, na isti dan kada je on doneo sramnu odluku o rehabilitaciji, engleski vojnici u Italiji i Austriji zarobili gotovo 30.000 ustaša i četnika i predali ih jugoslovenskim partizanima. Samo taj podatak jasno govori o tome ko su bili saveznici, a ko neprijatelji, maja 1945“, ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Viši sud u Beogradu trebalo bi podsetiti i na govor kralja Petra II Karađorđevića preko "Radio Londona" od 12. septembra 1944. u kojem je pozvao "sve Srbe, Hrvate i Slovence da se ujedine i pristupite velikoj Narodnooslobodilačkoj vojsci pod maršalom Titom" istakavši da " svi oni, koji se oslanjaju na neprijatelje protiv interesa svog vlastitog naroda i njegove budućnosti, i koji se ne bi odazvali ovom pozivu, neće uspeti da se oslobode izdajničkog žiga, ni pred narodom, ni pred istorijom“, dodaje se u saopštenju.

Uz komentar da se svet danas "suočava sa pokušajem revizije istorije i relativizacije pobeda i poraza, zločina i kazni" Dačič je u saopštenju dodao da "nikakva odluka bilo kog suda ne može izbrisati i poništiti istoriju" i da "Srbija, kao žrtva takvih pokušaja na međunarodnom planu, ima obavezu da se bori i protiv revizije istorije i relativizacije istorijskih činjenica i u samoj Srbiji".

Dragoljub Mihailović je rehabilitovan danas u Višem sudu u Beogradu, uz odluku da se u procesu nije odlučivalo da li je on bio ratni zločinac, već da li je osuđen i streljan u fer sudskom postupku.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je lično nezadovoljan odlukom suda o rehabilitaciji Draže Mihailovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: