Pogubio ministra iz raketnog bacača

Severnokorejske vlasti pogubile su ministra odbrane Hjog Jol Čola zato što je zaspao tokom jednog sastanka kojim je predsedavao lider države Kim Džong Un.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.05.2015.

07:44

Default images
Foto: Beta/AP

Greh ministra odbrane bio je i to što se predsedniku više puta usprotivio, saopštila je severnokorejska Obaveštajna agencija (NIS).

Agencija NIS je obavestila parlamentarni komitet da je Čol pogubljen krajem aprila vatrom iz ručnog raketnog bacača, uz prisustvo više stotina posmatrača, na strelištu vojne akademije Kang Kon.

To je obelodanio zastupnik Agencije Šin Kjuong-min, koji je prisustvovao sastanku u parlamentu, prenela je agencija AP.

NIS nije saopštila poslanicima kako su došli do te informacije, već samo to da je ona došla iz više izvora i da čelnici agencije veruju da je verodostojna.

Otkad je preuzeo vlast krajem 2011, Kim DŽong Un je smenio niz zvaničnika, u pokušaju da učvrsti svoju vlasti, navodi američka agencija, dodajući da su analitičari i dalje podeljeni oko toga da li krvava smaknuća znače da mladi lider vlast čvrsto drži u svojim rukama ili da neko drugi pokušava da se nametne.

Najistaknutija smena na vrhu severnokorejske vlasti se dogodila 2013. godine, kad je Kim DŽong Un pogubio svog ujaka i glavnog zamenika DŽang Song Teka, pod optužbama za izdaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: