EK: Rasvetlite incident u Kumanovu

Evropska komisija je u Briselu naglasila da se sukob policije i naoružanih lica u Kumanovu mora najpre primereno razjasniti da bi EU delovala u vezi sa tim.

Izvor: B92

Utorak, 12.05.2015.

14:05

Default images

To je saopštila Maja Kocijančič, predstavnica za štampu evropskog komesara Johanesa Hana, koja je ocenila kao preterano dalekosežne opaske da Euleks i EU ne rade dobro svoj posao kad je reč o bezbednosti na Kosovu.

Maja Kocijančič je naglasila da je evropski komesar Johanes Han stavio do znanja da je "nužna istraga da bi se zbivanja tokom vikenda (u Kumanovu) valjano rasvestlila".

Hanova portparolka je time odgovorila na pitanje makedonskog novinara da li to znači da Euleks i EU, koji imaju nadzor nad Kosovom, loše obavljaju svoj posao jer je grupa od pedesetak terorista s Kosova neometano ušla u Makedoniju i sukobila se s policijom.

Maja Kocijančič je makedonskom novinaru rekla da on "već izvlači zaključke".

Ti događaji kako je dodala,"moraju biti primereno razjašnjeni i mora biti rasvetljeno ko je odgovoran za to da bi potom delovali s tim u vezi".

"Zato treba imati na umu podrobno ono što je rekao komesar Han i što je EU stavila do znanja u samoj zemlji (Makedoniji) da bi se razumelo kako mi delujemo", zaključila je portparolka evropskog komesara za proširenje.

"Svi smo zabrinuti zbog onog što se dogodilo tokom vikenda (u Kumanovu), osuđujemo svaki vid nasilja", rekao je Han koji je istakao da EU "traži od svih upletenih strana i vinovnika da sarađuju u rasvetljavanju onog što se dogodilo, ko je za to odgovoran, a da onda jedinstveno delujemo s tim u vezi".

"I, drugo, taj napad ne sme odvući pažnju od veoma ozbiljne unutrašnjepolitičke situacije u BJR Makedoniji, zbog čega smo", ukazao je Han, "pozvali i vladu i opoziciju da krenu u rešavanje te situacije i počnu da sarađuju".

Evropski komesar Han je naglasio da sukobi u Kumanovu, u kojima je poginulo osam policijaca i 14 pripadnika albanske paravojne formacije ONA, koja je preuzela odgovornost za napad, "ne smeju biti iskorišćeni da se stvori nova složena situacija unošenjem etničkih zategnutosti".

Han je pozvao "ljude u toj zemlji (Makedoniji) i u susedstvu da deluju razborito, jedinstveno, ciljano i s uvidom u to šta se čini".

Britanski list Fajnenšel tajms je objavio da su "zvaničnici EU upozorili vlasti u Skoplju da ne smeju iskoristiti ovo nasilje (u Kumanovu) da skrenu pažnju s višemesečnog političkog skandala koji je politički paralisao zemlju”.

Londonski dnevnik takođe kaže da "jeste poznato da u Makedoniji postoji i deluje mali broj naoružanih etničkih Albanaca, ali vreme za njihovu ofanzivu, par dana uoči demonstracija protiv vlade (u Skoplju) je izazvalo sumnje kod domaćih aktivista".

Fajnenšel tajms prenosi i mišljenje istraživača na Londonskoj školi ekonomije da "mnogi veruju da je vlada (u Skoplju) više nego spremna da izazove takav napad da bi se održala na vlasti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: