Potvrda MK: Teroristi su sa Kosova

Napad u Kumanovu počinila je jedna od najopasnijih kriminalnih grupa s političkim ambicijama u regionu, navodi se u dokumentu makedonske ambasade u Zagrebu.

Izvor: Beta

Utorak, 12.05.2015.

12:12

Default images
foto: Beta/AP

U "non-pejper" dokumentu predstavništva Makedonije u glavnom gradu Hrvatske ističe se da je grupa ušla u Makedoniju u nameri da izazove strah i nestabilnost.

Kako je prenela hrvatska agencija Hina, u dokumentu se dodaje da je grupa ušla u Makedoniju i smestila se u Kumanovu s ciljem napada na državne institucije i strateške ciljeve, a trebalo je da napadi počnu sredinom maja, ali je "pretnja uklonjena, a zemlja jedinstvena".

U dokumentu se još navodi da su članovi te grupe u poslednjih nekoliko godina bili upleteni u nekoliko napada, a protiv nekoliko njih izdani su međunarodni nalozi za hapšenje zbog ubistava i pljački.

Lideri grupe su kosovski državljani, članovi nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i osnivači paravojnih struktura koji, kako se naglašava, nisu uspeli da ishode političku podršku.

Oni su, dodaje se, napali i pograničnu stanicu makedonske policije na granici s Kosovom u Gošincima u aprilu.

Makedonske vlasti naglašavaju da je bezbednosna pretnja sada uklonjena, ali da je i dalje potrebna budnost. Ubijeno je 14 članova grupe, 33 su u zatvoru, a istraga je i dalje u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: