"Susedi MKD dolivaju ulje na vatru"

Situacija u Makedoniji se posle nemira ovog vikenda još nije stabilizovala, a susedne države dolivaju ulje na vatru, piše nemački konzervativni dnevnik "Velt".

Izvor: B92

Utorak, 12.05.2015.

11:06

Default images
Foto: Beta/AP

Iz Albanije i sa Kosova vladi u Skoplju stižu otvorene pretnje, navodi list.

Sumirajući bilans sukoba "jedne albanske bande" sa makedonskom policijom u kome su poginule ukupno 22 osobe i bilo je više povređenih, list piše da u međuvremenu nemir stiže i do politike i da se razvija dinamika koja bi dalje mogla da pogorša situaciju, umesto da je smiri.

Vlada u Tirani reagovala je na razvoj događaja u susednoj Makeodniji, kako se navodi, neskrivenim pretnjama, ukazujući da bi razbuktavanje etničkog konflikta bilo razorno po Makedoniju i zahtevajući od Skoplja da se pobrine za bolja prava albanske manjine.

U Albaniji se smatra mogućim da je makedonski šef vlade provocirao konflikt sa delovima albanske manjine, kako bi osigurao svoju vlast, prenosi "Velt" i podseća da od februara postoje protesti protiv šefa vlade Nikole Gruevskog, čiju ostavku traži opozicija od kada se saznalo za špijuniranje i nadgledanje 20.000 ljudi, među kojima su novinari, opozicionari i ambasadori.

List prenosi i da je šef srpske Vojno-bezbednosne agencije Petar Cvetković okrivio zapadne sile da podržavaju projekat "Velike Albanije" i rekao da je Beograd upozoravao makedonsko vođstvo na predstojeće napade militantnih Albanaca.

Povodom sukoba u Makedoniji od ovog vikenda, list piše da je o tim događajima lično govorio i šef vlade u Skoplju.

U Makedoniji je lično govorio Gruevski o pobedi, tvrdeći da je policija, akcijom protiv jedne albanske grupe, sprečila ubistvo 8. 000 ljudi, piše "Velt", ocenjujući da je to, očito, bilo veoma jako preterivanje i znak kako vlada u Skoplju želi situaciju da iskoristi za unutrašnjo-političke ciljeve.

Situacija je previše kompleksna, da bi se brzo mogla razrešiti, ocenjuje "Velt" i piše da je, na drugoj strani, za sve učesnike još puno toga u igri i da bi to na kraju, možda, moglo da bude i spas.

Ukazujući da su Kosovo i Albanija za punu integraciju u Evropskoj uniji (EU) i da Srbija, kao kandidat za članstvo u EU i Bugarska kao član EU uvek imaju u vidu brislesku perspektivu, list piše da bi tako teza da je EU nezaobilazni faktor stabilnosti na Balkanu mogla u slučaju Makedonije biti više od jedne prazne fraze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: