CG: Visok nivo pozornosti zbog MKD

Crnogorsko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je povodom događaja u Makedoniji da su nadležne službe u Crnoj Gori "na višem nivou pozornosti".

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.05.2015.

20:15

Default images

Osim toga, MIP Crne Gore je izrazio "najdublje žaljenje zbog svega što se desilo".

Ministar inostranih poslova Igor Lukšić je novinarima u Podgorici rekao da je razgovarao sa svojim makedonskim kolegom Nikolom Poposkim i da je "pojačana komunikacija i sa kolegama u regionu, kako u liniji spoljne politike, tako i resorno".

"Svi smo izuzetno zabrinuti zbog situacije u Makedoniji, zbog žrtava. Nažalost, ovo može da nas podseti na neke događaje iz poslednje decenije 20. veka, kada je dolazilo do žrtava u sličnim sukobima. Ovo je, zaista, nešto što ne želimo da se ni na koji način vrati", kazao je Lukšić

On je ocenio da su aktivnosti koje je preduzela Vlada Makedonije "na suzbijanju terorizma, doprinos i istovremeno svedočenje da pitanje sigurnosti i bezbednosti nikada ne možemo uzeti zdravo za gotovo, pogotovo kada je terorizam u pitanju".

"Iz tog razloga je veoma važno da pojačamo saradnju u regionu koja je dobila nove forme, imajući u vidu izazove s kojima se suočavamo, pre svega u regionu, ali i na Bliskom istoku", dodao je Lukšić.

Po zvaničnim podacima, u oružanim sukobima policije i terorističke grupe koji su u Kumanovu tokom prošlog vikenda trajali više od 30 sati, osam policajaca je poginulo, 37 ranjeno, a poginulo je 14 pripadnika terorističke grupe, čiji članovi su bili državljani Kosova, Makedonije i Albanije.

Crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova je u saopštenju najoštrije osudilo ubistvo policajaca i ranjavanje civila u Kumanovu koje smatra "napadom na mir , stabilnost i bezbednost Makedonije, na njen ustavni poredak i suživot naroda".

Ministarstvo je ranije pozvalo građane Crne Gore koji putuju u Makedoniji da se jave Ambasadi u Skoplju radi dobijanja potrebnih informacija i evidentiranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: