Vučić i NVO različito o ombudsmanu

Predstavnici NVO koji su se sastali sa premijerom Srbije kažu da ostaju razlike u stavovima o medijima, vladavini prava i odnosu prema zaštitniku građana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.05.2015.

14:29

Default images
Foto: Tanjug

Predstavnik mreže nevladinih organizacija Kuća ljudskih prava Dragan Popović izjavio je da je današnji sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem bio otvoren, ali da se nisu složili kada je reč o slobodi medija, vladavini prava i odnosu prema ombudsmanu Saši Jankoviću.

"Mi smo izrazili svoju zabrinutost kada je reč o vladavini prava, a pogotovo u čitavom slučaju sa ombudsmanom Sašom Jankovićem. Premijer je kazao da ima drugačiji stav, ali da je primio k znanju sve što smo rekli", kazao je Popović agenciji Beta.

On je dodao da premijer ne smatra da je po sredi organizovana hajka na ombudsmana i da Jankoviću imaju pravo da se postavljaju pitanja, dok su predstavnici civilnog sektora ocenili da je reč o o zlouptrebi podataka iz prošlosti, kako bi se oklevetala institucija zaštitnika građana.

Prema rečima Popovića tema je bila i situacija u medijima, ali ni tu stavovi nisu pomireni.

"Premijer kaže da ne kontroliše medije. Mi smatramo da situacija u medijima nije dobra i da izvršna vlast snosi dobar deo odgovornosti za to", kazao je Popović, koji je direkor Centra za praktičnu politiku, jednog od osnivača Kuće ljudskih prava.

On je istakao i da su predstavnici Kuće ljudskih prava insistirali na tome da država i civilni sektor bolje i češće sarađuju, a premijer je najavio da će uskoro ovakve razgovore organizovati i sa drugim nevladinim organizacijama.

Kako je ranije saopšteno iz Vlade Srbije premijer Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima Kuće ljudskih prava, mreže nevladinih organizacija, sa kojima je razgovarao o unapređenju saradnje vlade i civilnog sektora.

Vučić je istakao važnost bolje saradnje i većeg uključenja nevladinih organizacija u rad državnih organa‎, navodi se u saopštenju vlade.

Direktorka udruženja Građanske inicijative Maja Stojanović zahvalila je premijeru na pozivu i istakla da će susreti sa predstavnicima civilnog društva doprineti da se otkloni nerazumevanje uloge nevladinih organizacija.

"Predstavnici civilnog društva bave se istim problemima kao i Vlada Srbije i mi smo tu da državi pomognemo da radi bolje. Mi možemo da budemo konstruktivan partner Vladi Srbije u sprovođenju reformi", navela je Maja Stojanović.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević ukazao je na važnost saradnje Vlade Srbije i civilnog sektora na jačanju institucija i u procesu bržeg donošenja sistemskih zakona iz oblasti pravosuđa.

Vučić je predložio učešće predstavnika civilnog društva u procesu pregovora sa EU i saslušao predloge predstavnika Kuće ljudskih prava o nivou saradnje sa Kancelarijom zaštitnika građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: