Zastave nacionalizma prete VB

Dan poslepobede na izborima u Velikoj Britaniji, premijer Dejvid Kameron je rekao da će vladati za "jednu naciju, jedno Ujedinjeno Kraljevstvo".

Izvor: Beta

Nedelja, 10.05.2015.

00:45

Default images
Foto: Thinkstock

Kako ocenjuje agencija AP, to je lakše reći nego učiniti jer suparničke zastave nacionalizma prete da rasparčaju zemlju.

AP navodi da su separatisti osvojili brod u Škotskoj, Vels želi veću autonomiju, a u Engleskoj jača podrška Nezavisnoj partiji i njenoj želji za napuštanje EU.

U uredničkim člancima u današnjim izdanjima britanskih medija prisutna je uznemirenost kada se radi o britanskoj budućnosti, kao i zabrinutost da bi Kameron mogao biti poslednji lider zaista Ujedinjenog Kraljevstva.

Londonski Independent ocenjuje da su izbori "ostavili osećaj sumnje da će Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje biti u jednom komadu na sledećim opštim izborima 2020".

Dejli telegraf (Daily Telegraph), naklonjen konzervativcima, slaže se da je "najveći problem s kojim se Kameron suočava budućnost Unije", dok liberalni Gardijan (Guardian) navodi da bi napuštanje EU bilo "katastrofa za Britaniju", i ekonomski, i politički i društveno.

Agencija AP podseća da je samo pre osam meseci, Kameron izgledao kao lider koji je spasao Britaniju. Na referendumu u Škotskoj birači su odbacili ideju da postanu nezavisni i time okončaju 300-godišnju uniju između Engleske i Škotske.

Škotska nacionalna partija (SNP), koja se zalaže za nezavisnost, međutim, daleko je od toga da je poražena, već naprotiv - buja.

Dinamična liderka SNP Nikola Stardžen, koja je bila neočekivana zvezda britanske izborne kampanje, tvrdi da će njena partija sarađivati sa laburistima u Parlamentu na podsticajnim, progresivnim političkim merama, nasuprot merama štednje i smanjenja troškova Kameronovih konzervativaca.

I SNP i konzervativci koristili su nacionalističke argumente da bi pridobili birače u kampanji.

Stardžen je svojoj partiji donela više od polovine glasova škotskih birača kada je rekla da će SNP učiniti da se glas Škotske čuje u Londonu.

Kameron je, pak, tvrdio da che manjinska laburistička vlada morati da se osloni na podršku separatističke SNP, što će destabilizovati Britaniju.

Lider škotskih laburista Džim Marfi, ubedljivo poražen od SNP koja je osvojila 56 od 59 škotskih sedišta u Parlamentu, naveo je da je njegova partija bila pogođena "dvama vrstama nacionalizma: škotskim i engleskim".

Agencija AP navodi da su četiri britanska regiona - Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska - oduvek imali različite identitete, ali već dugo većina građana sebe smatra Britancima.

Poslednjih godina, međutim, narastajući regionalni identiteti potkopali su "jedinstvenost" Ujedinjenog Kraljevstva.

Poput Škotske, Vels ima sopstvenu Skupštinu, nacionalne aspiracije i malo onih koji podržavaju konzervativce.

Severna Irska ima vlastiti zakonik i osobenu politiku, definisanu raskolom katolika i protestanata.

AP dodaje da to mnoge u Engleskoj, koja je dom 53 od 64 miliona stanovnika Britanije, tera da se zapitaju: "Šta će biti s nama".

Englesko nezadovoljstvo našlo je izlaz u UKIP, koji tvrdi da je identitet Britanije razvodnjen imigracijom i činjenicom da je nezavisnost zemlje potkopana članstvom u EU.

Njene pristalice uglavnom žive na severoistoku i jugoistoku Engleske, a politikolog Rob Ford, koautor studije UKIP "Revolt na desnici", rekao je da osećaju više snažan osećaj engleskog nego britanskog nacionalizma.

UKIP je osvojio skoro 13 odsto glasova na izborima u četvrtak, ali samo jedno mesto u Parlamentu, što mogu da zahvale britanskom izbornom sistemu prema kojem je u svakoj od 650 izbornih jedinica pobednik onaj koji osvoji više glasova od svojih konkurenata, a glasovi drugoplasiranog ne računaju se pri raspodeli mesta u parlamentu. Tradicionalni britanski izborni sistem je relativni većinski izborni sistem u izbornim jedinicama jedne osobe. To je dodatno potpalilo bes članova UKIP, jer je SNP, čija je podrška mnogo koncentrisanija, osvojio samo pet odsto glasova ali 56 mesta u Parlamentu.

AP ocenjuje da će, imajući to sve u vidu, glavni problem za Kamerona biti da rešava teškoće kod kuće, dok će se istovremeno truditi da prevaziđe krizu odnosa Britanije i EU.

Dan posle izbora Kameron je rekao biračima: "Zajedno možemo Veliku Britaniju da učinimo još većom".

Međutim, s druge strane, navodi AP, biće teško očuvati to zajedništvo, jer je pobeda konzervativaca bila i odlučujuća i razdorna. Kameronu nisu potrebni ni škotski nacionalisti niti pristalice UKIP, ali to ne znači da će oni nestati, već po svemu sudeći, njihov broj raste.

"Pravi su izgledi da će Britanija sada biti rascepljena između dva opoziciona nacionalistička programa, sa svake strane Hadrijanovog zida. Duh nezavisnosti izašao je iz boce", napisao je Brajan Rid u današnjem izdanju Dejli mirora (Daily Mirror).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: