"Moguće nestabilnosti u regionu"

Politički analitičar iz Skoplja Sašo Ordanoski ocenio je da je Makedonija još uvek neuralgično područje Zapadnog Balkana.

Izvor: B92

Nedelja, 10.05.2015.

22:55

Default images
foto: Beta/AP

On je istakao i da se može očekivati da se nestabilnost iz te zemlje prenese i na neku susednu državu.

U izjavi agenciji Beta, Ordanoski je, međutim, rekao da se iz dosadašnjih reakcija srpskih zvaničnika vidi da Srbija situaciju shvata ozbiljno.

Prema njegovim rečima, to se ogleda u činjenici da je Vlada Srbije već pojačala snage bezbednosti u pograničnom pojasu, da su srpski premijer i ministri već dali izjave na tu temu i da aktivno obilaze taj deo zemlje gde se upoznaju sa stanjem na terenu.

Ordanoski je rekao da, za to vreme, građani Makedonije "ne znju gde im je premijer već skoro dva dana" a da se o terorističkom napadu u Kumanovu, na kratkoj konferenciji za novinare, oglasila samo ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska koja je, kako kaže, dala manje informacija nego što su građani mogli da nađu na internetu.

On je ocenio da Makedonija "nije demokratska država" i da posledice mogu da budu velike kada se suoči sa ovako velikim krizama.

"Imate potpuno nedemokratsku i prilično nesposobnu vlast u Skoplju koja je potpuno iznenađena ovim, a ne bi smela da bude, pa su reakcije, koje bi morale da budu profesionalne, veoma amaterske", rekao je on i dodao da nema zvanične informacije o tome kako je došlo do napada, iako je do sada poginulo osam policajaca a ranjeno više od 30.

Govoreći o napadu u Kumanovu, on je rekao da je to najveći antimakedonski, ali i najveći antialbanski incident koji se dogodio u proteklih četvrt veka, i da taj događaj ne ide na ruku ni jednom ni drugom narodu.

Ordanoski je ocenio da taj napad jedino odgovara ljudima koji žele da destabilizuju zemlju i skrenu pažnju javnosti sa velikih korupcijskih i kriminalnih skandala na koje je ukazala makedonska opozicija.

On je, takođe, podsetio i na nedavne izjave američkih zvaničnika da su Balkan i Makedonija na liniji konfrontacije sa Rusijom i reakcija iz ruske ambasade u Skoplju, čiji su predstavnici javno podržali aktuelnu Vladu te zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: