Oštra poruka Ivanova za NATO i EU

NATO i EU treba da shvate da je to što je Makedonija mimo EU integracija razlog za oružani sukob u Kumanovu, rekao je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov.

Izvor: B92

Nedelja, 10.05.2015.

22:05

Default images
foto: Beta/AP

Ivanov je na sednici Nacionalnog saveta za bezbednost izjavio da je o postojanju terorističke grupe koja je izvršila napad u Kumanovu ranije obavestio predstavnike NATO i EU, ali ta komunikacija, kako je naveo, "nije dala puno rezultata".

Makedonski predsednik je najoštrije osudio pokušaj narušavanja reda i bezbednosti Makedonije, koji je imao za cilj destabilizaciju zemlje i naglasio da je sprečena namera terorista da izazovu haos u zemlji.

"Na sednici Nacionalnog saveta za bezbednost, kojoj su prisustvovali predstavnici opozicije, najoštrije je osuđen udar na bezbednost zemlje, čiji je cilj bio destabilizacija Makedonije", rekao je Ivanov.

Posle sednice na kojoj se razgovaralo o bezbednosnoj situaciji u zemlji zbog napada oružane terorističke grupe na policiju u Kumanovu, predsednik Makedonije je rekao da su u akciji koja je okončana sve institucije imale konkretne zadatke, a da su teroristi imali nameru da izvrše više napada na više lokacija sa mnogo civilnih žrtava.

Ivanov je rekao da su najviše makedonske institucije u konsultaciji sa obaveštajnim službama znale da teroristi nemaju podršu lokalnog stanovništva, ali da ih nisu podcenili i zato je akcija bila tako velikog obima.

Ivanov je istakao i da je u ovom trenutku bitno da se uspostavi politički dijalog između predstavnika vlasti i opozicionih stranaka navodeći da je krajnje vreme da se ti razgovori intenziviraju.

Makedonski predsednik je izrazio žaljenje što su ih ovakvi događaji primorali da sednu za sto.

Ivanov je pozvao sve građane, bez obzira na etničku pripadnost, na smirenost, kako ne bi došlo do destabilizacije zemlje i dodao da mu je, kao predsedniku, potrebna staloženost čitave javnosti.

Ivanov je izrazio saučešće porodicama pripadnika policije koji su u jučerašnjim sukobima sa teroristima dali život za Makedoniju.

Inače, Savet bezbednosti čine predsednik Đorđe Ivanov, predsednik Skupštine Trajko Veljanoski, premijer Nikola Gruevski ministar odbrane Zoran Jolevski, ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska, ministar inostranih poslova Nikola Poposki i poslanici Veli Kreci, Flora Kadriu i Naser Sejdini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: