Nedeljna kafa i rafali iz komšiluka

Kumanovsko naselje Divo bilo je centar drame koju su izazvali albanski teroristi, napavši policajce, poginulih je bilo sa obe strane, a civili su evakuisani.

Izvor: B92

Nedelja, 10.05.2015.

20:25

Default images

Naselje od oko 6.000 stanovnika više od 30 sati bilo je u vanrednom stanju, a više od trećine stanovnika je moralo mir da pronađe na nekom drugom mestu.

Ekipa B92 koja je posetila Kumanovo je razgovarala sa nekima od njih. Neubedljivo su govorili da se ne plaše, a na pitanje gde idu uglavnom su odgovarali sa “ne znam“.

Teroristički napad je trajao gotovo dva dana, a situacija je bila do te mere kritična da su podaci o žrtvama stizali tek sa nekoliko sati kašnjenja.

Građani koji su napustili naselje Divo neće moći da se vrate u svoje kuće verovatno do ponedeljka, a s obzirom na to da su se poslednji sukobi odigrali u nedelju rano ujutru, zbog bezbednosnih razloga u ponedeljak neće raditi ni škole.
Ipak, nekoliko ulica dalje, građani Kumanova su u miru uživali u nedeljnom danu, a za B92 su rekli da “misle“ da je bilo nekakve pucnjave, i da nisu uplašeni jer nije prvi put da se događaju terorističke akcije u tom gradu.

Gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski je rekao da je stanovništvo veoma uzbuđeno, nervozno, da se radi o veoma dramatičnoj situaciji u kojoj Kumanovo nikada nije bilo.

“Ovo je bio ulični terorizam koji liči na neke druge zemlje. Mi ne želimo da budemo deo te režije i tog sistema“, naveo je Damjanovski.

Prema njegovim rečima, postoje indicije da su teroristi i dalje u gradu, da su se infiltrirali u stanovništvo, kao i da su već neko vreme u Kumanovu, gde su pripremali logistiku za napad na pet policijskih stanica.

Doktor Stefan Trajanovski iz bolnice u Kumanovu istakao je da se teško povređeni pacijenti helikopterima transportuju u Skoplje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: