Okršaj u MKD, ubijena tri policajca

Trojica makedonskih policajaca, koji su povređeni jutros tokom akcije protiv naoružane grupe u Kumanovu, preminuli su u bolnici u tom gradu, javlja N1.

Izvor: B92

Subota, 09.05.2015.

09:45

Default images
Foto: Beta/AP

Kako saznaje Televizija N1 u kumanovskoj bolnici, trojica ranjenih policajace je podleglo povredama. Prepa nezvaničnim saznanjima TV Nova stradalo je i nekoliko civila.

U ovom makedonskom gradu od 5 h ujutru traje oružani sukob policije i zasad nepoznate, velike i naoružane grupe.

Skopski mediji javili su ranije danas da je u akciji makedonske policije protiv naoružane grupe u Kumanovu ranjeno je 12 policajaca, od kojih su teže povređeni prebačeni u bolnicu u Skoplju.

Deo povređenih je zbrinut u kumanovskoj bolnici, dok su teže ranjeni hitno prebačeni u Skoplje, javio je portal Vesti.

Pojedini mediji javljaju i da je više povređenih policajaca.

Makedonski MUP je, kako javljaju mediji, potvrdio pucnjavu i žestok obračun u gradu koji traje od ranog jutra. Iz MUP-a apeluju na gradjane da ostanu mirni, a hitna pomoć je potvrdila da su ekipe na terenu, javljaju mediji.

Makedonski mediji navode da su specijalne jedinice policije od jutros na ulicama Kumanova, a od pet časova čuje se jaka pucnjava iz automatskog oružja.

Kumanovo, koje od Skoplja udaljeno 40 kilometara i nalazi se blizu severne makedonske granice sa Srbijom i Kosovom, nadleću helikopteri, prenose mediji.

Makedonski mediji su juče objavili tvrdnje stanovnika sela Zajaz u opštini Kumanovo da su videli oko 50 naoružanih osoba, a makedonska agencija INA, na albanskom jeziku, javila je da su u toj opštini stacionirane jake policjske snage. Policija se još nije zvanicno izjasnila o tom slučaju.

U toj oblasti živi velika zajednica etničkih Albanaca. Albanska manjina čini oko 30 odsto od ukupno dva miliona stanovnika Makedonije.

Ispred zgrade makedonskog parlamenta već nekoliko dana traju mirni protesti zbog policijske brutalnosti, javila je sinoć televizija Nova.

Akcija protiv 70 naoružanih još uvek traje

U delovima Kumanova na severu Makedonije i dalje traje jutros započeta policijska akcija protiv naoružane grupe, čuju su pucnji i detonacije, a novinarskim ekipama nije dozvoljen pristup tom gradu.

Gradonačelnik Kumanova Zoran Damjanovski je za TV Novu rekao da je situacija u gradu dramatična, ali je ipak apelovao na građane da ostanu mirni i prisebni, te da ne podležu provokacijama.

On je potvrdio da još traje policijska akcija protiv grupe naoružanih, za sada, nepoznatih osoba koji su pre nekoliko dana primećeni u tom gradu.

Procenjuje se, kaže Damjanovski, da grupa naoružanih broji između 50 i 70 osoba, te da su oni smešteni u privatnim kućama koje su opkolili pripadnici makedonske poicije, a u toku je i potera za onima koji su odbegli i nalaze se u naselju Diva.

To naselje je blokirano, a nezvanično ima poginulih i povređenih civila i policajaca, javila je TV Nova.

Situacija je dramatična, građani su veoma uznemireni, a pojedini napuštaju svoje domove, rekao je Damjanovski i apelovao na građane da ostanu mirni, da sačuvaju prisebnost i "ne podležu etničkim podelama”.

On je pozvao političke partije, građanske organizacije i posebno Albance da "nikoga ne podržavaju", te poručio da ova kriza treba da se okonča eliminacijom naoružane grupe i vraćajem mira i spokoja među građane Kumanova.

Međutim, nadležnima je zabranjeno bilo kakvo davanje informacija o broju i stanju povređenih.

Lider Demokratske unije integracija Ali Ahmeti, manje članice vladajuće koalicije, pozvao je danas građane da ne podležu provokacijama. On je naveo da je upad naoružanih ljudi u Kumanovo nastavak incidenata poput nedavnog napada na karaulu Gošince, kao i eksplozije koja se dogodila ispred sedišta njegove stranke u Skoplju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: