Srbija se žrtvovala za antifašizam

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je na akademiji povodom Dana pobede u Sava centru da je Srbija u Drugom svetskom ratu žrtvovala sebe za ideju antifašizma.

Izvor: Beta

Subota, 09.05.2015.

21:55

Default images
Foto: Tanjug

"Danas i sutra, mi znamo i ko smo i od koga potičemo, kao i šta hoćemo da budemo. To pravo Srbija je osvojila jer je pobedila i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, sa žrtvama koje je malo koji narod u svetu dao", kazao je Vučić na svečanosti pod nazivom "Buđenje slobode".

On je ocenio da je srpski narod kroz istoriju znao da odabere između doba i zla, i da Srbija ima "istoriju koje se vredi sećati i budućnost koja će biti istorijska".
Foto: Tanjug
Istakao je da je srpski narod vodio antifašističku borbu rame uz rame sa drugim narodima Jugoslavije, podsećajući na Hrvate, Jevreje i druge koji su učestvovali u Narodnooslobodilačkoj borbi.

"Danas slavimo pobedu jake Srbije, Srba i drugih naroda u Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori, Lici, Dalmaciji... Koji su među prvima u Evropi ustali protiv nacista i njihovih slugu. Slavimo to što su naši ljudi podneli žrtvu, pobedili nemačku čizmu i ustaški nož i sve koji su u nestanku Srba videli rešenje svojih problema", rekao je predsednik Vlade.
Foto: Tanjug
Vučić je uputio izvinjenje zbog toga što se, kako je kazao, ponekad zaboravlja da je najveći doprinos pobedi nad fašizmom dala Crvena armija, i odao počast palim borcima Sovjetskog saveza i svih savezničkih vojski.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da 9. maj predstavlja zajednički srpski i ruski praznik pobede, uz ocenu da niko neće učiniti Srbe i Ruse neprijateljima.
Foto: Tanjug
"Mislim da Srbija nikad neće biti protiv Rusije", rekao je Čepurin, što je pozdravljeno bučnim aplauzom zvanica u Sava centru.

On je naglasio da Evropa nema budućnost bez Rusije, "a kamoli protiv Rusije", i da u toj budućnosti ne treba biti "Berlinskih zidova i podela slovenskih i pravoslavnih civilizacija koje postoje hiljadama godina".

Svečanosti u Sava centru prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, strani ambasadori i predstavnici verskih zajednica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: