Čanak: Protiv fašizma svakog dana

Srbija dočekuje Dan pobede zapuštenih spomenika herojima i prekrajanjem istorije kako bi se izjednačila uloga četnika i partizana, ističe Nenad Čanak.

Izvor: B92

Subota, 09.05.2015.

19:21

Default images
Foto: Tanjug

Osim toga, predsedik Lige socijaldemokrata Vojvodine je istakao i delovanje fašističkih i neonacističkih grupa, iako je neke od njih zabranio Ustavni sud.

„Srbija se srozala čak na to da je na obeležavanju 70. godišnjice pobede nad fašizmom predstavlja osoba koja baštini tekovine poraženih kolaboracionističkih snaga, saradnika okupatora i fašista koji su pobeđeni 9. maja 1945“, poručio je Čanak u saopštenju povodom 9. maja.

Čanak je rekao da je ova zemlja, kao i njeni junaci i oslobodioci koji su u borbi sa fašistima izgubili živote, zaslužili da ta borba „ne prestane nijednog dana, nijednog sata“.

„Zaslužuju da se barem jedno ministarstvo, kancelarija ili radna grupa bavi očuvanjem antifašističke tradicije – na ulici, edukacijom, zakonima, filmovima, očuvanjem spomenika i datuma. Ministarstvo za rad i boračka pitanja je tu jedna od adresa, ali očito ne dovoljna“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je antifašizam jedna od temeljnih vrednosti na kojima je izgrađena Evropska unija kojoj Srbija teži, ali i „evropska Vojvodina koja je 31. jula 1945. godine odlučila da se kao autonomna pokrajina priključi Srbiji“.

„Iskustva, potencijali i specifičnosti Vojvodine na putu Srbije ka EU su predugo nedovoljno iskorištena šansa. Krajnji je trenutak da se to promeni u mesecima u kojima očekujemo da EU otvori pregovaračka poglavlja sa Srbijom“, poručio je Čanak.

U Novom Sadu, Srbiji i celom svetu danas se obeležava 9. maj, dan kada je 1945. godine Nemačka kapitulirala i time završen Drugi svetski rat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: