Kameron: Nastavak referenduma o EU

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da će nastaviti sa planiranim referendumom o članstvu svoje zemlje u EU i obećao Škotskoj naveći stepen autonomije.

Izvor: Tanjug

Petak, 08.05.2015.

15:27

Default images
Foto: Beta, AP

"Mi ćemo imati referendum o našoj budućnosti u Evropi", rekao je Kameron novinarima nakon što se sreo sa kraljicom Elizabetom u vezi početka procesa formiranja nove vlade.

On je dodao da će što je pre moguće realizovati i plan o davanju većih ovlašćenja Škotskoj koja je na nedavnom referendumu o nezavisnosti većinu glasova dala Škotskoj nacionalnoj partiji.

Kameron je prethodno izjavio da će formirati većinsku konzervativnu vladu nakon pobede na jučerašnjim izborima.

Osim toga, Evropska unija je saopštila da je spremna da sarađuje sa Kameronovom vladom, čija je Konzervativna stranka pobednik parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, ističući ipak da ključni principi članstva u EU nisu podložni raspravi.

"Potvrđujem da četiri osnovne slobode EU, sloboda kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, nisu podložne pregovorima. To je tako zato što one predstavljaju ključne principe Evropske unije", izjavio je portparol predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera, Margaritis Šinas.

"Evropska komisija je spremna da konstruktivno sarađuje sa novom britanskom vladom, a predsednik Junker se raduje skorom sastanku sa Dejvidom Kameronom", rekao je Šinas.

On je dodao da je Junker prošlog meseca dopustio mogućnost "minornih promena ugovora o EU", ali je isključio mogućnost bilo kakvih promena četiri ključna principa slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala.

"Prvo želimo da vidimo i dobijemo od zvaničnog Londona predloge promena, a naravno da smo u duhu otvorenosti, prijateljstva i konstruktivne saradnje spremni da razgovaramo o tim predlozima u cilju postizanja fer dogovora sa Britanijom", rekao je portparol EK.

Šinas je dodao: "Promena ugovora EU je teška, ali je i deo dugoročne perspektive načina na koji je organizovana Evropska unija."

Posle prebrojanih glasova sa 650 biračkim mesta, može se sa izvesnom sigurnošću reći da su konzervativci osvojili većinu sa više od 326 mesta u Donjem domu britanskog parlamenta.

Laburisti su propali i na klupama opozicije imaće 100 mesta manje, prenosi Rojters. Rezultat je došao kao šok za sve, pošto su višemesečne ankete predočavale da dve velike partije imaju približan broj glasača i da nijedna neće doći u poziciju da osvoji ukupnu većinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: