Kameron ostaje, "cunami" u Škotskoj

Lider Torijevaca Dejvid Kameron ostaće premijer Velike Britanije, nakon izborne noći u kojoj su žestoke udarce pretrpeli laburisti i liberali.

Izvor: B92

Petak, 08.05.2015.

00:01

Default images
Foto: Beta, AP

Prema poslednjim procenama, najavljeni "istorijski izbori" nisu uopšte bili neizvesni, a vladajuća partija je na pragu apsolutne većine.

Kameronovi konzervativci bi mogli do 331 od 650 mandata, dok Laburistima pripada tek 232. Apsolutni pobednici večeri su SNP sa velikih 56 mandata, a daleko iza su LibDem sa skromnih 8, Partija Velsa 3, UKIP 1, Zeleni 1 i ostali sa 19.

Iako je ceo svet očekivao "mrtvu trku", ulazak u tzv. blokirani parlament i teške međustranačke pregovore, prve projekcije koje je objavio BBC su odstupale od svih ranijih anketa.

Ispostavilo se da su Konzervativci veoma lako odneli pobedu (dosad su im potvrđena 323 mandata, dovoljno da kontrolišu Dom), da Laburisti nisu bili ni blizu ravnopravne borbe, a da su uz njih i Liberalne demokrate doživele veliki izborni debakl.

Ubrzo po zatvaranju birališta je najavljen scenario po kome bi Kameron uz podršku posrnulih partnera iz redova liberala mogao da lako i narednih pet godina zadrži adresu u Dauning stritu broj 10, a kasnije je postalo jasno da će verovatno moći da nastavi vladavinu bez ičije pomoći.

Ta prva projekcija je najavila i veliki krah Laburista Eda Milibanda i liberala Nika Klega i to na krilima ključnog rezultata večeri - velikog, istorijskog trijumfa SNP u Škotskoj.

Pročitajte još: Tri ostavke lidera za 52 minuta.

Procene koje je nakon toga objavio JuGov su najavile mnogo neizvesniju borbu, ali iako su izborni štabovi sa rezervom uzimali izlaznu anketu BBC i partnera, ispostavilo se da su oni bili daleko bliži istini.

"Uvek sam govorio da postoji samo jedna anketa, ona u izbornoj noći i to se sada, kao nikada pre, pokazalo kao prava istina. Pre svega želim da ponovo približim našu naciju, naše Ujedinjeno Kraljevstvo. Želim da moja partija i vlada koju se nadam da ću voditi povrate plašt koji nikada nije trebalo da izgubimo - plašt jedne nacije", rekao je Kameron i najavio devoluciju za Škotsku i Vels u "najbržem roku".

Laburisti su signalima iz štaba oko 3.30h po prvi put priznali da su na pragu poraza i objavili da sve ukazuje na to da će Kameron ostati premijer. Miliband je poraz definitivno priznao dva sata kasnije.

"Ovo je veče puno razočaranja. Nismo popravili rezultat gde smo želeli u Engleskoj, a u Škotskoj je nalet nacionalizma bio prejak za našu partiju. Sledeća vlada će imati veliku odgovornost i težak zadatak da zadrži jedinstvo naše zemlje", rekao je Miliband.

Mnogi veruju da je to jedan od poslednjih govora koje je Miliband održao kao prvi čovek Laburista., a izvori iz štaba su ubrzo naveli da "su svi svesni da Ed treba da ode". I izvori BBC su tokom jutra javili da će Miliband podneti ostavku, dok "Indipendent" piše da će se to svakako desiti do ponedeljka.

Ista sudbina je sačekala i lidera liberala Nika Klega, koji je najavio ostavku tokom noći, a zatim je i podneo oko podneva.

Njegova partija je platila veliki danak odluci da 2010. uđe u koaliciju sa Torijevcima, što je desetkovalo njihovo biračko telo, a sada se nalaze u situaciji da nakon više od 40 izgubljenih mesta u parlamentu ni ne budu potrebni dosadašnjim partnerima i završe na političkoj margini.

"Škotskog lava niko više neće ignorisati"

Foto: Beta, AP
Poziciju treće po veličini partije na Ostrvu preuzeo je škotski SNP, apsolutni pobednik večeri.

SNP je "počistio" biračka mesta u Škotskoj, a žrtva je bio Miliband. Za šta je sposobna partija omiljene liderke Nikole Stardžon pokazao je rezultat iz Glazgova - sedam od sedam u donedavno čvrstom uporištu laburista.

Stardžonova možda neće biti jezičak na vagi, ali je bivši lider Aleks Salmon rekao da je ovo "krik škotskog lava, koga više niko neće moći da ignoriše".

"Tektonske ploče politike u Škotskoj su se pomerile, pred nama su istorijske promene. Vlada neće biti legitimna bez podrške škotskih poslanika", rekla je Stardžonova i nazvala pobedu SNP "političkim cunamijem".

Za razliku od njih, evroskeptični UKIP je imao tešku noć i uprkos dva osvojena mandata, ne može da bude zadovoljan svim rezultatima. Neki kažu da bi kontroverzni populistički lider Najdžel Faraž mogao da napusti čelo stranke.

Vredi istaći i da je Šin Fein izgubio prvo mesto posle više od dve decenije (1992) i da će zbog toga broj aktivnih poslanika u parlamentu biti veći. Irski nacionalisti nikada ne idu u Vestminster i ne zaklinju se kraljici.

Kako je tekla izborna noć

Foto: Beta, AP
06:59 - Ovo je poslednje "uključenje" u naš blog. Hvala što ste bili uz nas, pratite dalji razvoj situacije uz B92.net.

06:52 - Sa Kameronom se ne slaže BBC, koji piše da je pravo vreme za konačne procene - Konzervativci su veoma blizu da osvoje 325 mandata i apsolutnu većinu.

06:51 - Dejvid Kameron kaže da je još rano predvideti konačan rezultat, ali da se nada da će nastaviti da vodi britansku vladu. Kako kaže, njegov osnovni zadatak biće da "ponovo ujedini naciju".

06:33 - Šin Fein je izgubio jedno mesto u Vestminsteru, prvi put od 1992. godine - irski nacionalisti su osvojili četiri mesta ove noći.

06:15 - Ed Miliband je rekao da mu je "veoma žao zbog svega što se dogodilo", a britanski mediji najavljuju smenu na čelu Laburista.

05:59 - Proglašeni su rezultati sa oko polovine biračkih mesta, a odstupanje od projekcije BBC je veoma malo.

Među rezultatima je i mesto koje pripada lideru LibDema Niku Klegu, koji je govoreći o izbornoj večeri objavio da će već danas podneti ostavku. 05:33 - Gradonačelnik Londona Boris Džonson i novi poslanik kaže da su dobri rezultati Torijevaca proizvod činjenice da "većina Britanaca ima zdrav razum".

04:54 - S obzirom na to da se izbori u Britaniji odigravaju samo nekoliko dana nakon možda podjednako važnog datuma Svetskog dana "Ratova zvezda" (4. maj), britanski mediji su se potrudili da odgovore na logično i jednostavno pitanje - "šta mislite, koji lik iz čuvene svemirske opere bi politički lideri na Ostrvu želeli da budu".

Evo i odgovora britanskih glasača (odgovor u zagradi su dali glasači te opcije):
Dejvid Kameron - Dart Vejder (Obi Van Kenobi)
Ed Miliband - Luk Skajvoker (Luk Skajvoker)
Nik Kleg - C3PO ili R2D2 (Luk Skajvoker)
Najdžel Faraž - Dart Vejder (Dart Vejder) 04:02 - Značajan trenutak ove noći - Milibandov kamp se izgleda pomirio sa porazom. Reporter BBC javlja da je iz štaba Laburista dobio poruku u kojoj se po prvi put od početka večeri spominje to da će Kameron ostati u Dauning stritu. Sve poruke pre ove su imale jasnu poruku, a to je da LAB ne veruje u predviđanja BBC.

Doduše, Laburisti ne prihvataju odgovornost za poraz, već kažu da ostanak Kamerona na mestu premijera ide na račun SNP.

"Škotska očigledno ne želi Kamerona za premijera, sledeća vlada će imati težak zadatak i imaćemo duboko podeljenu zemlju", rekla je za BBC potpredsednica izbornog štaba Laburista.

03:42 - Red je da pričamo i o pobednicima. U poslednjih sat vremena se spominju samo tri slova - SNP. Poraz koordinatora kampanje Laburista Daglasa Aleksandera je najveći skalp koji je SNP skinuo dosad, a taj trijumf je još značajniji kada se zna da je Aleksandera "smaknula" sa mesta u Pejzliju i Renfruširu 20-godišnja Mairi Blek.

Ona je postala najmlađi poslanik u poslednjih 100 godina sa oko 23.000 glasova, 6.000 više od rivala. Inače, Aleksander je svoje mesto u Vestminsteru branio sa početne pozicije od +16.000 glasova iz 2010!

03:07 - Ako su Laburisti gubitnici dana, LibDem bi mogao da bude gubitnik decenije. Odluka o ulasku u koaliciju sa Torijevcima ih je držala na vlasti u prethodnih pet godina, moguće je da će tu biti i u narednom mandatu, ali se posle ovoliko izgubljenih mesta u parlamentu već sada postavlja pitanje hoće li LibDem biti zbrisan sa političke mape i prestati da bude relevantan faktor.

Kako kažu izvori BBC iz redova liberala, nakon početnog odbijanja da se prihvate prognoze izlaznih anketa, sada se sve više ljudi miri sa najavljenih skromnih deset mesta.

Podsetimo, Klegova partija 2010. godine imala 57 mesta u parlamentu sa 23 odsto glasova. 03:03 - To je samo uvod u ono što se do nedavno teško moglo zamisliti - Laburisti su izgubili svih sedam mesta iz Glazgova, svog nekada snažnog uporišta. Veliki rezultat za SNP.

03:02 - Dobar pokazatelj šta se desilo sa Laburistima u Škotskoj - SNP uzima Madervel i Višo gde je LAB imao pre pet godina prednost od 16.806 glasova.

03:00 - Dok stižu prve informacije o manjim nepravilnostima (prerano objavljivanje procenata i glasanje sa lažnim identitetom), vredi istaći da bi jutro moglo da donese bar dve izmene na čelnim partijskim pozicijama u Britaniji.

Sada se već čini izvesnim da će Kameron još pet godina biti u Dauning stritu, što bi moglo da otvori rat za Milibandovu poziciju na čelu Laburista posle izbornog poraza, a priča se da bi i lider UKIP-a Najdžel Faraž tokom noći mogao da se povuče (kao što je i obećao) ukoliko ne pobedi u Južnom Tanetu.

02.57 - Poziciji da bi Konzervativci mogli i sami do većine dodaje se argument rezultata iz Nanitona. Iako je to mesto bilo na listi Laburista, umesto "svinga", Torijevci su za nekoliko procenata uvećali svoju prednost.

02:52 - Kad smo već kod "Mirora", promenili su naslovnu stranu za jutarnje izdanje: 02:43 - "Miror" navodi da je izvesno da su Laburisti doživeli pravu katastrofu u Škotskoj, gde je SNP zabeležio istorijske rezultate. Ostaje pitanje gde su ove godine otišli glasovi LibDema.

02:30 - Analitičar Džon Kurtis ne isključuje mogućnost da Torijevci sami osvoje većinu do kraja večeri, a glavni politički komentator lista "Tajms" kaže da po informacijama koje pristižu, Laburisti možda stoje čak i lošije od onoga što pokazuju prognoze BBC.

02:07 - Doskorašnji šef izbornog štaba Dejvida Kamerona Beri Norton rekao je da aktuelni premijer mora da bude oprezan kada su u pitanju prognoze izbornih rezultata.

"Razgovarao sam sa Kameronom tri puta dnevno. Brinuo je o mestima u regionu zapadnog Oksfordšajra. Kameron će svim silama pokušavati da uvidi koliko su tačne prognoze rezultata. Nije najbitnije koliko ćemo mi dobiti, nego koliko će dobiti drugi. Verujem da Kameron misli na sve. Da li će biti pod stresom? Verujem da će uspeti da se izbori sa tim", rekao je Norton.

01:50 - Neimenovani izvor iz Liberalnih demokrata je naveo da bi oni mogli da osvoje i više od deset mesta u parlamentu, ali i da situacija ne izgleda tako dobro.
Foto: Beta, AP
01:36 - Britanski analitičari navode da bi, na osnovu rezultata sa prve tri izborne jedinice, UKIP mogao da osvoji više mesta u parlamentu od Liberalnih demokrata, kako je i bilo najavljeno u predizbornim prognozama.

01:10 - I dalje je Sanderlend jedini koji je isporučio rezultate. Tek za sat ćemo imati još neke konkretnije informacije.

00:50 - BBC se drži svoje procene izrađene na osnovu odgovora 22.000 anketiranih glasača, ali vredi podsetiti da su i ranije "mašili".

Na prošlim izborima, pre pet godina, bili su prilično dobri i promašili su samo šest mesta, uz pun pogodak za 307 mesta za Konzervativce. Ranije, 2005. godine, ishod je bio različit za 11 mesta, a sam BBC podseća na katastrofu iz 1974. godine i prognoziranu većinu od 132 poslanika koja se "istopila" na samo 11.

Naravno, Laburisti i LibDem su odmah odbacili ove procene BBC, dok su iz SNP naveli da ih "uzimaju sa velikom rezervom".

"Nadam se dobroj večeri, ali 58 mesta je ipak previše", navela je skromna Nikola Stardžon.

"Naši interni podaci se ne poklapaju sa ovom procenom, a neverovatno je da nije postojao nijedan dokaz za ovakav ishod", naveo je izvor iz kampa posrnulih "libdemovaca".

00:45 - Rezultati će stizati do kasnog prepodneva, ali bi sledeći ključni trenutak mogao da bude oko 1.30h, kada budu stizali prvi rezultati iz Škotske. Tada ćemo videti šta je sve SNP na krilima kampanje za nezavisnost uspeo da poskida ostalim partijama.

00:38 - Za razliku od Srbije, britanski mediji nemaju problem da se jasno postave prema političkim opcijama, političarima i partijama. Tako je "Gardijan" pre nekoliko dana očekivano pozvao svoje čitaoce da glasaju za "levlju opciju", "Telegraf" svoje da glasaju za Konzervativce, "San" je očekivano stao uz aktuelnu vlast, dok je "Dejli miror", tabloid tradicionalno naklonjen Laburistima, već spremio prilično jasnu naslovnu stranu za jutro:
Foto: Beta, AP
00:27 - Inače, kao i ranije Sanderlend je bio najbrži u brojanju glasova. Za praćenje rezultata je manje važno da su tamo Laburisti zadržali svoje pozicije (i imali blagi rast), a daje UKIP drugi, a mnogo je interesantnije ukratko opisati kako oni već decenijama drže rekord "najbržih brojača".

Iako zvaničnici tvrde da "za njih to nije trka", u izbornom danu je sve podređeno logistici i podmazanoj mašineriji brojanja listića. Semafori se posebno usklađuju kako bi kombiji sa glasačkim kutijama sa birališta kroz "zeleni talas" stigli do centrale, a tamo su najbrži školarci angažovani za brzi istovar i nošenje kutija do brojača.

Za samo brojanje listića nisu zaduženi "obični ljudi" već pažljivo odabrani najbrži bankarski šalterski službenici iz čitavog Tajna i Vira.

Ove godine su zabeležili drugo najbolje vreme.

00:10 - A sada da podsetimo na prve brojke (opširnije na ovom linku) - tradicionalna izlazna anketa BBC (koju bi trebalo uzeti sa priličnom rezervom) donela je prilično neočekivane procene - Konzervativci 316, Laburisti 239, LibDem 10, SNP 58, UKIP 2.

Ubrzo je stigla i procena JuGova - Konzervativci 284, Laburisti 263, LibDem 31, SNP 48, UKIP 2.

Ukoliko se ispostavi da je ovo prvo bliže istini, aktuelni premijer Dejvid Kameron ne bi trebalo da ima problema da zadrži adresu u Dauning stritu, jer bi nastavak saradnje sa posrnulim liberalima bio dovoljan za formiranje črvršće većine. Ipak, ukoliko je JuGov bliži tačnom rezultatu, gospođa Nikola Stardžon bi mogla da bude važan igrač u pregovorima. Doduše, ne kao Dačić 2012.

Važno je znati da je metodologija dve procene različita - BBC i partneri se bave pravim izlaznim anketama, dok je JuGov odradio "novo pozivanje" ranijih ispitanika i procenio da nema značajnijeg odstupanja od ranijih anketa.

00:07 - Ako želite da se informišete o tome šta bi sve moglo da se desi večeras, ali i šta se to sve u prethodnih šest nedelja kampanje izdešavalo da bi dovelo do ovakvog ishoda, najbolje bi bilo da pročitate temu B92 na ovom linku.

00:00 - Za početak, servisna informacija. Na stolu je 650 mesta, ali je za većinu ipak potrebno manje od 326 poslanika zbog toga što predsedavajući ne glasa, a irski separatistički Šin Fein praktično "izbriše" mesta koja osvoji u parlamentu, jer njegovi predstavnici ne idu u Vestminster i ne zaklinju se na vernost kraljici.

Nešto konzervativnijim rečnikom - "Stranke u Velikoj Britaniji danas su se borile za osvajanje manata u parlamentu, koji ima 650 poslaničkih mesta (533 iz Engleske, 59 iz Škotske, 40 iz Velsa i 18 iz Severne Irske), a da bi jedna stranka mogla da ima većinu u parlamentu potrebno je da osvoji 323 mandata."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: