VB: Konzervativci vode

Prema preliminarnim podacima koje je objavio BBC Konzervativna partija osvojila je 316 mandata, dok je JuGov objavio da su oni osvojili 284 mandata.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 07.05.2015.

23:10

Default images
Foto: Beta/AP

Drugoplasirana je Laburistička partija Eda Milibanda sa 239 mandata, a treći SNP sa 58 mesta u parlamentu.

Podaci koje je objavio JuGov su neizvesniji i oni pokazuju da je Laburistička partija osvojila 263 mandata, liberali 31, SNP 48, a UKIP 2.

Kako je JuGov objavio, oni nisu menjali svoje prognoze i sigurni su u svoje rezultate od juče.

Zamenik predsednika Laburista Harijet Harman rekla je da ukoliko se preliminarni rezultati pokažu kao tačni da bi to značilo da aktuelna koaliciona vlada više nema većinu.

Izvor Gardijana iz tabora Laburista rekao je da je ta partija veoma skeptična povodom rezultata koje je objavio BBC, uz napomenu da oni izgledaju veoma pogrešno.

Biračka mesta u Velikoj Britaniji su zatvorena u 22 časa po lokalnom vremenu, a prema ranijim prognozama ovo bi mogli biti najneizvesniji izbori u prethodnih nekoliko generacija.

Ankete koje su rađene pre samih izbora su blagu prednost davale Laburističkoj partiji.

Stranke u Velikoj Britaniji danas su se borile za osvajanje manata u parlamentu, koji ima 650 poslaničkih mesta (533 iz Engleske, 59 iz Škotske, 40 iz Velsa i 18 iz Severne Irske), a da bi jedna stranka mogla da ima većinu u parlamentu potrebno je da osvoji 323 mandata.

Najveći uspeh je postigla separatistička Škotska Nacionalna Partija koja je, kako izgleda, u Škotskoj osvojila sva poslanička mesta sem jednog. Ako takav bude i zaničan rezultat, to će biti je katastrofa opozicione Laburističke partije koja je dugo dominirala politikom u Škotskoj.

Po anketi GfK i Ipsos MORI za britanske medije, konzervativci će dobiti 316 poslaničkih mesta, a do sada su imali 302, Laburisti 239, dok su imali 256, Liberalni demokrati su sa 56 mesta na spali 10, a Škotska Nacionalna Partija skočila sa šest na 58 poslaničkih mesta.

Ako je izlazna anketa tačna, Konzervativna stranka je već u dominantnom položaju da formira novu vladu tražeći koalicione partnere iz manjih stranaka.

Kameronovi konzervativci i laburisti Eda Milibanda su izgubili podšku dela glasača koji su se okrenuli drugde, uglavnom nacionalistima koji će dominirati u Škotskoj, i anti-imigrantskoj Stranki za nezavisnost Velike Britanije. Ta stranka, UKIP, treća je po anketama, ali izborni sistem joj donosi najviše nekoliko mesta.

Oporavak britanske ekonomije od finansijske krize 2008. godine je srž problema mnogih birača.

Na osnovu ovakvih rezultata, gotovo je izvesno da će većinu u parlamentu formirati koalicija Konzervativaca i Liberalnih demokrata.

Zbir od 326 poslaničkih mesta konzervativaca i liberalnih demokrata, čija koalicija je na vlasti u Britaniji od 2010. godine, ukazuje da bi Kameron mogao da sačuva premijersku poziciju. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: