Presretanje imejlova samo po Ustavu

Poverenik za informacije i Rodoljub Šabić saopštio je da je presretanje elektronskih komunikacija moguće samo u skladu sa Ustavom i zakonom.

Izvor: Beta

Petak, 08.05.2015.

14:00

Default images

U saopštenju se navodi da je poverenik dostavio Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija mišljenje da ne treba donositi "Predlog pravilnika o zahtevima za uređaje i programsku podršku za zakonito presretanje elektronskih komunikacija i tehničkim zahtevima za ispunjenje obaveze zadržavanja podataka o elektronskim komunikacijama", sa predloženom sadržinom.

Kako se navodi, takav stav poverenika zasniva se na činjenici da se Predlog pravilnika bavi i nizom pitanja čije uređivanje ne može biti predmet podzakonskog akta, kao i da sadrži rešenja koja nisu u skladu, odnosno koja su u suprotnosti sa Ustavom, Zakonom o elektronskim komunikacijama i Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Prema oceni poverenika, usvajanje takvog pravilnika podrazumevalo bi veliki i potencijalni i realni rizik ugrožavanja prava velikog broja građana na privatnost, na tajnost komunikacije i na zaštitu podataka o ličnosti.

Naglašavajući da se radi o pitanjima koja se, u skladu s Ustavom, mogu i moraju regulisati isključivo zakonom, poverenik je sugerisao resornom ministru otvaranje što šire javne rasprave s ciljem izmena i dopuna ili donošenja novog zakona o elektronskim komunikacijama, piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: