VB:Lideri poranili na izbore (FOTO)

U 7.00 po lokalnom vremenu (8.00 po srednjoevropskom) otvoreno je 50.000 biračkih mesta u Velikoj Britaniji, na izborima koji mogu da dobiju epitet istorijskih.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.05.2015.

09:18

Default images
foto: Beta/AP

Lideri britanskih stranaka izašli su rano na biračka mesta da daju svoj glas na neizvesnim izborima na kojima ne samo da je velika nepoznanica ko će pobediti, već ne postoji ni naznaka kako bi se mogla sastaviti sledeća vlada Velike Britanije.

Premijer i lider konzervativaca Dejvid Kameron glasao je sa suprugom Samantom na biračkom mestu u oblasti Oksfordšir, dok je vođa laburista Ed Miliband glasao sa suprugom Džastin na severu Engleske. Vicepremijer i lider liberaldemokrata Nik Kleg glasao je sa suprugom Mirijam u Šefildu.
foto: Beta/AP
Liderka Škotske nacionalne partije Nikola Stardžon jutros je glasala u Glazgovu. Mada se ona nije kandidovala za mesto u parlamentu, njena partija bi mogla da odnese ubedljivu pobedu u Škotskoj i time da dobije odlučujuću prevagu u odlučivanju ko će obrazovati sledeću vladu.

Ona je rekla da želi da obezbedi da se "glas Škotske čuje u Vestministeru glasnije nego ikada dosad" i da bi pristalice SNP-a trebalo da udruže snage s laburistima kako bi sprečili Kameronove konzervativce da obrazuju novu vladu.
foto: Beta/AP
Konzervativci i laburisti su izjednačeni u predizbornim anketama, ali liberaldemokrate, dosadašnji manjinski partner u vladi, najverovatnije neće imati dovoljno glasova da svojom podrškom obezbede većinu. S rastom uticaja i drugih stranka poput evroskeptičnog Ukipa, ovi izbori donose dramatičnu promenu pošto manje stranke dobijaju sve veći uticaj.
foto: Beta/AP
Pre 50 godina dve najveće stranke su imale 90 odsto glasova, a sada će imati 65 do 70 odsto. Agencija Asošiejtid pres ocenjuje da će možda biti potrebne i nedelje do obrazovanja nove vlade. Znaci političke drame su sveprisutni, navodi AP, dodajući da su u blizini parlamenta nagomilani privremeni televizijski studiji, dok se u javom saobraćaju dele novine koje pozivaju na glasanje.
foto: Beta/AP
Oko 50 miliona glasača će se izjašnjavati o predlozima za vestminsterski parlament, odnosno odrediti ko će zauzeti 650 poslaničkih mesta.

U Bedfordu, Kouplendu, Lesteru, Mansfildu, Midlsbrou i Torbaju se održavaju izbori za gradonačelnike, a u Bredfordšajru i referendum o povećanju poreza.

Biračka mesta se zatvaraju u 22.00 po lokalnom, 23.00 po srednjoevropskom vremenu.
foto: Beta/AP
Opširnije o izborima u Velikoj Britaniji pročitajte u posebnom tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: